L'abecedari lleidatà del 2016

El resum de l'any en 26 paraules

28 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:35h
Alguns dels personatges del 2016
Alguns dels personatges del 2016 | N.LL
Acaba el 2016 i toca fer resum de les notícies i esdeveniments més rellevants que han passat a la demarcació de Lleida durant aquest any. Les polèmiques pel català i els carrers franquistes a la capital del Segrià, les inundacions a Balaguer a finals de setembre, el litigi de Sixena o les conquestes esportives de Marc Márquez i Saúl Craviotto, són alguns dels fets més rellevants dels darrers 12 mesos.

A Àngel Ros: l'alcalde de Lleida ha hagut d'afrontar el seu segon any amb minoria a l'Ajuntament de Lleida. Ha aconseguit tirar endavant les ordenances i els pressupostos amb l'ajuda de C's i PP, si bé ha afrontat polèmiques com la del bilingüisme al consistori i la retirada dels noms franquistes dels carrers de la ciutat.

B Biloba: la discoteca d'estiu que s'ha obert a la ciutat de Lleida ha estat el focus de polèmiques degut als tràmits per la seva obertura. De fet, la Generalitat ha portat la Paeria als tribunals al considerar que no es garanteix la seguretat de les persones a causa de la proximitat del local amb una zona considerada perillosa.

CConsorci Lingüístic: El pacte entre PSC i C's a la Paeria per implementar el bilingüisme ha provocat una reacció en contra de la presidència socialista al Consorci per la Normalització Lingüística. La CUP i ERC volen treure la regidora Montse Parra, però tot està en mans de CiU.

D Diputats: després de les eleccions del 20 de desembre del 2015, els comicis espanyols es van repetir el 26 de juny. Xavier Eritja, d'ERC, els va guanyar a Lleida, seguit de Toni Postius, del PDECat, Jaume Moya, d'En Comú Podem, i José Ignacio Llorens, del PP. Qui en va quedar fora va ser Mònica Lafuente, del PSC.

EEstafa: La campanya solidària de Nadia Nerea, una nena malalta amb envelliment prematur, ha saltat pels aires després de saber-se que els pares havien exagerat la història per guanyar diners de manera deshonesta. Actualment, el progenitor està a la presó i la mare ha perdut la custòdia de la menor.

FFranquisme: la CUP i ERC han demanat retirar els noms franquistes que encara queden als carrers de Lleida. La petició va derivar en una comissió d'experts, que es van negar a decidir sobre la retirada alhora que van comminar l'equip de govern a fixar una posició política. Àngel Ros no ha volgut sotmetre aquest tema a la votació del plenari i diu que returirà els noms només si li demanen els veïns.

G Gomà: Mariano Gomà, arquitecte lleidatà, ha estat escollit nou president de Societat Civil Catalana. Alguns comentaris seus com el que va fer sobre Anna Gabriel van aixecar polseguera pel seu deix masclista.

HHorta: Una de les zones de la capital del Segrià que més debat genera per les seves característiques i la situació geografica. Durant l'any s'han denunciat nombrosos robatoris, així com també s'ha aprovat un IBI especial. A tot això se li suma el litigi que manté la Ramaderia Pifarré amb els veïns, que impedeixen el pas de camions.
 

L'aigua va entrar en diversos comerços del Mercadal Foto: Àlvar Llobet


IInundacions: Balaguer va patir el 23 de setembre una de les pitjors inundacions dels darrers anys. La tempesta va destrossar desenes de carrers i va paralitzar part de la ciutat. El consistori ha valorat els danys en 520.000 euros.

J Julià Carbonell: l'orquestra ha celebrat aquest 2016 els seus 15 anys amb diversos concerts. Aquest 2016 ha apresentattambé la seva renovadaimatge i ha estat dirigida pel director i tenor José Cura.

KKaliquenyo Rock: un dels festivals de rock més consolidats de Catalunya. Aquest 2016 es va celebrar la 11 edició i ja s'està preparant el certamen del 2017, que es farà el mes de juny a Juneda.


LLo Pau de Ponts: el cantant pontsicà ha triomfat aquest 2016 amb la seva cançó de l'estiu "La novia estiueja a Salou", una versió de la popular cançó d'Enrique Iglesias que ha estat vista per milers de persones en els darrers mesos.

M Marc Márquez: el pilot de Cervera ha guanyat el seu tercer campionat del món de Moto GP. Després de la polèmica amb Rossi del 2015, Márquez s'ha imposat amb claredat als seus rivals.

N-240: la carretera ha estat motiu de debats i polèmiques durant el 2016. L'alta sinistralitat de la via ha mobilitzat els polítics, dividits entre les possibles solucions als accidents. La duplicació de la via o l'alliberaent del peatge de l'AP-2. Finalment, el PDECat i ERC han acordat defensar per igual aquestes dues opcions.

OOr: el piragüista Saúl Craviotto ha estat un dels noms més destacats de l'esport lleidatà després d'endur-se dues medalles als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. La de bronze la va aconseguir en la modalitat de K1-200, mentre que la d'or la va guanyar en la K2-200.
 

Saúl Craviotto va aconseguir l'or a RioFoto: RFEP


P Play-off: el Lleida Esportiu es va quedar a les portes de la Segona A en una desgraciada tanda de penals disputada en el darrer partit de la promoció jugat contra el Sevilla Atlètic. Jugadors i tècnics no van tenir premi després una temporada amb problemes de pagaments i amb bronca amb la directiva.

Q Querelles: el 2016 ha estat un any mogut als jutjats. Algunes querelles han saltat a la llum pública com la presentada contra l'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, per presumptes irregularitats en la contractació de personal, o la de dos treballadors de la Diputació, que acusen cap de d'Organització i Gestió​ d'assetjament laboral.

RRosselló: el campanar de l'església de Rosselló es va esfondrar a finals del mes de gener. Els problemes estructurals van ser els causants de la destrossa. El consistori municipal ja ha escollit el proecte de reconstrucció.


S Sixena: un dels temes de l'any. El jutjat d'Osca ha obert un litigi contra Catalunya per recuperar les obres del Monestir de Sixena que es conserven al Museu de Lleida. El Govern no està disposat a entregar-les així com tampoc vol donar els murals que s'exposen al MNAC de Barcelona. Des d'Aragó s'assegura que no enviaran la policia judicial a requisar les obres. Tot i això, una part de les peces que estaven al magatzem sí que es van enviar a Sixena.

T Torre Salses: la Paeria impulsa noves zones comercials i residencials a Lleida, i per això ha iniciat el projecte del Pla Parcial Urbanístic Sur42, Torre Salses, que ha rebut l'informe favorable de la direcció general de Comerç del Departament d'Empresa i Coneixement. La voluntat de l'equip de govern ha topat amb les crítiques d'alguns partits de l'oposició, que ha carregat contra l'opacitat del pla. No en va, el projecte ha estat aprovat en ple.

U UdL: les classes de la subdelegada del Govern, Imma Manso, van generar protestes per parts d'alguns estudiants, que acusaven la política del PP de racista després d'unes declaracions. Les bronques van anar pujant de to fins que alumnes i policies es van esbatussar dins la universitat. Acte seguit, alguns joves van ocupar el despatx del rector, Roberto Fernández.

V Veto: ​els problemes entre la directiva del Lleida Esportiu i les penyes va desembocar en un veto a afeccionats. El president, Albert Esteve, va presentar una llista de seguidors a qui se'ls hi va prohibir l'entrada al Camp d'Esports durant quasi dos mesos. Els penyistes van denunciar el cas a la Federació Catalana i al Tribunal Superior de l'Esport de Catalunya. Finalment, el club va aixecar la prohibició.

WWalter Clark: Com a part de les celebracions per celebrar el centenari de la mort del compositor lleidatà Enric Granados, aquest 2016 s'han fet diverses presentacions de la versió espanyola de la biografia del compositor titulada, "Granados, el poeta del piano" i escrita per Walter Clark.
 

Milers de persones van omplir els marges del Segre a Lleida Foto: Àlvar Llobet


X Xifres: la manifestació de la Diada que es va fer a Lleida va provocar un ball de xifres que va obrir una discussió entre els partits polítics de la Paeria. L'organització i la Guàrdia Urbana van informar que als marges del Segre hi havia 117.000 persones, una xifra que va ser rebaixada pel govern de la ciutat, que indicar que n'hi havia 25.000.

Y Lobby: Institucions, entitats i representants del sector empresarial de la demarcació de Lleida han constituït aquest any un grup de treball amb l'objectiu d'oferir les potencialitats del territori com a plataforma logística. El lobby exigeix que Lleida estigui connectada amb el corredor ferroviari mediterrani.

Z Zárate: el futbolista Eric Zárate va ser acomiadat del Lleida Esportiu tres dies després del seu fitxatge pels missatge que havia escrit anys abans a les xarxes socials contra les dones i contra Catalunya i que va destapar NacióLleida.