L'Arnau de Vilanova ingressa cada any 350 persones afectades per un ictus

El 15% tenen una afectació hemorràgica | Un estudi de l'hospital revela que dos de cada deu pacients que han patit un ictus transitori acaben tenint depressió

Redacció
17 de desembre del 2016
Actualitzat el 20 de desembre a les 16:55h
L'hospital Arnau de Vilanova de Lleida rep cada any un total de 350 persones afectades per un ictus. Segons el neuròleg Francesc Purroy, la majoria d'aquests pacients, el 85%, el tenen de tipus isquèmic, és a dir, que es redueix el volum de sang al cervell, mentre que el 15% el pateixen hemorràgic. Aquesta segona afectació suposa el trencament d'un vas sanguini dins del cervell.

​En aquesta tessitura, Purroy assegura que dos de deu persones que ha patit un ictus transitori (IT) desenvolupa una depressió, segons dades preliminars d'un estudi elaborat entre 2014 i 2015 per Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb 75 pacients, que conclourà en la primera meitat de 2017.

Purroy explica que el 50% d'aquests pacients pateix una depressió a conseqüència del "estrès" viscut per l'ictus, però l'altra meitat la desenvolupen a conseqüència d'una lesió cerebral causada per l'episodi.

"Com neuròleg, tens la sensació que aquests pacients s'han recuperat completament", diu Purroy, però l'estudi mostra que dos de cada deu desenvolupa alteracions depressives i un 30%, de la memòria, ha precisat.

"La pèrdua de memòria i la depressió són conseqüència de la lesió cerebral", assegura, i concreta que hi ha una part dels afectats que no té una afectació derivada de l'entorn, sinó que les alteracions en l'estat d'ànim són conseqüència directa de l'ictus. Quan una persona està deprimida hi ha una sèrie de circuits que deixen de funcionar i que estan relacionats amb la serotonina: "La manca de producció de la serotonina, per la pèrdua d'un familiar, per exemple, és deguda a la pròpia lesió de l'ictus", argumenta l'investigador.

Els resultats han sorprès els investigadors, que s'esperaven que la xifra de persones que desenvolupaven una depressió a causa de la lesió cerebral de l'ictus seria menor: "Hem vist que, a diferència de les persones depressives en si, aquesta és una depressió adquirida" .
No obstant això, la malaltia derivada de l'atac isquèmic transitori té una millor resposta als tractaments antidepressius que la depressió comú, a causa de la "plasticitat neuronal", que permet que hi hagi una recuperació més fàcil, segons Purroy.

Un de cada quatre pacients que pateixen un ictus establert --que causen molta discapacitat i mortalidad-- han experiment abans un ictus transitori i un de cada cinc ho ha viscut en els dies previs, però molts pacients no van al metge perquè els símptomes desapareixen i li resten importància.

Purroy ha manifestat que els IT produeixen una "simptomatologia d'avís", com alteracions de la força i de la parla, que és l'equivalent al mal de pit quan es produeix un atac al cor, ha exemplificat, pel que ha cridat a la ciutadania a acudir al metge.