El Salari Mínim Interprofessional i el CETA & TTIP

"És necessari i urgent que els votants del PP, del PSOE, de Ciutadans i de Convergència exigeixin als seus europarlamentaris, en primer lloc, i als parlamentaris del congrés de diputats, en segon lloc, que votin en contra del CETA"

Protestes contra el CETA
Protestes contra el CETA | Europa Press
Pere Enciso
12 de desembre del 2016
Actualitzat a la 1:33h
Aquets dies s’està parlant molt dels acords entre el PP i el PSOE per augmentar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) en un 8% en els pressupostos del 2017. És necessari recordar que aquests partits polítics defensen a Brussel·les que s’ha de signar el CETA (tractat comercial entre la Unió Europea i Canadà).

També hem de tenir present que si s’acaba signant el CETA  o el TTIP (tractat comercial entre la Unió Europea i els Estats Units) aquest tipus de polítiques no es podran fer, perquè el govern es podrà trobar amb una demanda de les grans corporacions internacionals perquè l’augment del SMI els afectarà negativament en els beneficis.

Aquestes multinacionals podran presentar una demanda a un tribunal d’arbitratge privat de milions d’euros contra l’estat espanyol. Alguns pensaran que és una exageració, doncs tant de bo fos així. Un exemple molt revelador el tenim amb Egipte, la demanda es va produir per part de l’empresa Veolia (vinculada amb Aigües de Barcelona) que va al·legar que la pujada del salari mínim interprofessional aprovada pel govern li provocava un perjudici econòmic (si augmenten els costos es reduiran els beneficis).

És necessari i urgent que els votants del PP, del PSOE, de Ciutadans i de Convergència (actual Partit Demòcrata Europeu Català) exigeixin als seus europarlamentaris, en primer lloc, i als parlamentaris del congrés de diputats, en segon lloc, que votin en contra del CETA quan passi per les respectives càmeres. Degut als efectes tan nefastos que tindran sobre la ciutadania i, perquè els governs no podran fer política de rendes que signifiqui una protecció als seus ciutadans, si això comporta una reducció en els beneficis de les grans empreses internacionals.