Agricultura pretén enfortir les cooperatives amb la creació de plataformes de comercialització

El departament canvia d'estratègia i ja no aposta per la fusió de les entitats

Meritxell Serret, consellera d'Agricultura
Meritxell Serret, consellera d'Agricultura | Adrià Costa
Redacció
28 de novembre del 2016
Actualitzat a la 1:24h
El departament d'Agricultura canvia d'estratègia per enfortir les cooperatives. En comptes de promoure'n la fusió, a partir de l'any que ve els ajuts es destinaran a crear plataformes de comercialització que donin servei a diferents entitats i les facin més competitives. Aquest ha estat un dels temes destacats de la commemoració del centenari de la cooperativa de Linyola, al Pla d'Urgell. El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Díaz, ha admès que promoure la fusió de cooperatives no és suficient perquè en molts casos hi ha reticències i, per tant, cal reenfocar els ajuts.

En el cas de Linyola, després de cent any la cooperativa encara el futur amb una inversió de prop d'un milió d'euros per ampliar les instal·lacions als afores del poble amb una nova nau que tindrà entre 2.500 i 3.000 metres quadrats. De moment ja s'han comprat els terrenys -que tenen unes dues hectàrees- i les obres podrien començar en dos anys. A l'acte de commemoració hi ha assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha elogiat els valors del cooperativisme, com la participació i l'ajuda mútua, fent una comparativa amb els valors del país.
 
Antoni Díaz ha explicat que el nou ordre d'ajuts "de competitivitat" per a les cooperatives substituirà el que existia fins ara, el de "concentració". La normativa es publicarà el 2017 i està pendent de fixar la dotació econòmica en els nous pressupostos. L'objectiu principal és promoure la creació d'una nova figura, les plataformes de comercialització.

"Això permet que diverses cooperatives es puguin ajuntar en una societat per fer una estructura que s'encarregui de la comercialització, el màrqueting o la logística, d'aquesta manera sumen esforços, poden treballar en el mercat interior i també internacional i es pot fer marca", destaca. En definitiva, segons el director general, la base de la nova ordre que s'està treballant amb la Federació de Cooperatives és "donar flexibilitat perquè el món cooperatiu treballi conjuntament i sigui més fort davant d'una demanda molt concentrada".

Díaz també ha comentat que la nova ordre preveu subvencionar els estudis de viabilitat que vulguin fer les cooperatives. A més, es farà un seguiment a través d'uns indicadors per "assegurar que les cooperatives que s'ajuntin d'aquesta manera siguin més competitives".

Tota l'activitat concentrada als afores

El president de la cooperativa de Linyola, Jaume Pedrós, "quan una cooperativa es queda estancada desapareix, per tant, cal anar creixent". En aquest sentit, han posat fil a l'agulla per solucionar les problemes de manca d'espai que tenen al complex industrial dels afores del poble. Han comprat un terreny adjacent i construiran un nou magatzem d'entre 2.500 i 3.000 metres quadrats. La inversió global serà d'entre 800.000 i 900.000 euros. D'aquesta manera, tota l'activitat es concentrarà en aquesta zona i a les instal·lacions de la cooperativa dins del centre urbà de Linyola només hi quedarà el taller, la botiga i les oficines. Al mateix temps, volen acabar amb les queixes dels veïns per les molèsties que els causa el trànsit de camions.

La cooperativa de Linyola té 360 socis i una vintena de treballadors. Factura uns 20 milions d'euros anuals i produeix 80.000 tones de pinso, 40.000 tones de panís, 12.000 tones de cereal -entre blat i ordi- i 9.000 tones de farratges. Al 2015 es va fusionar amb una altra cooperativa, Pinsos Urgell, i actualment té en marxa un pla d'inversió per modernitzar els processos i millorar el control de qualitat dels productes.

Forcadell: "El cooperativisme és un valor fonamental del país"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat que "el cooperativisme és un valor fonamental del país perquè no és només un model productiu sinó una filosofia de vida i un model alternatiu molt important en la societat en què ens trobem". Forcadell ha afegit que "els valors del cooperativisme són valors que els catalans i catalanes tenim com a país, la participació, l'ajut, el suport, treballar per alguna cosa més que pels diners... són valors que tenim com a país, que s'han de promoure i que s'han d'ensenyar, perquè també són valors universals". "Crec fermament en el cooperativisme i crec que s'ha d'impulsar i ajudar", ha conclòs.