El Bisbe de Lleida ordena el primer sacerdot lleidatà dels últims cinc anys

L'anterior nascut a les comarques lleidatanes va ser Jaume Melcior, l'any 2011 i abans Josep Maria Novell, el 2006

Moment de la imposició de les mans
Moment de la imposició de les mans | ACN
Redacció
14 de novembre del 2016
Actualitzat a les 0:12h
El Bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, ha ordenat prevere Mossèn Josep Solé i Sans en la celebració conclusiva del Jubileu de la Misericòrdia que ha tingut lloc aquest diumenge a la tarda a la Catedral de Lleida. Josep Solé i Sans, de 49 anys, és diaca a les parròquies del Pilar i Magdalena de la ciutat de Lleida i fill de Les Borges Blanques. Precisament la primera missa que oficiarà el nou prevere serà el 20 de novembre al seu municipi, a la capital de les Garrigues. Des del Bisbat de Lleida, el secretari canceller Mossèn Víctor Espinosa, ha explicat que l'última ordenació d'un lleidatà com a capellà va ser fa cinc anys.

Va ser a Jaume Melcior, l'any 2011, quan tenia només 32 anys. En l'última dècada, a Lleida, s'han ordenat nou sacerdots, una xifra que Espinosa reconeix "insuficient". Tres eren d'origen africà i els altres de nacionalitat espanyola. Concretament de Tarragona, Alacant, Barcelona, València i un altre de Lleida l'any 2006, Josep Maria Novell, ordenat capellà als 62 anys. En aquest sentit, Solé i Sans, espera que el seu exemple serveixi perquè altres mossens donin un pas endavant.
 
Mossèn Josep Solé i Sans, minuts abans de la seva ordenació, ha reconegut estar "una miqueta nerviós". Pel que fa a la seva vocació, ha explicat que s'ha criat en una família cristiana i practicant però que "només Déu sap el motiu pel qual m'he volgut fer capellà". "Suposo que deu ser aquella llavor que tenia sembrada i que en un moment donat creix", ha afegit. Pel que fa a les poques ordenacions, Solé i Sans considera que les vocacions "hi són" però que són poques, "com en tots els àmbits" de la vida. Considera que el problema de l'ésser humà és que "li costa comprometre's les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, sigui pel que sigui".

Josep Solé, amb el seu nomenament, espera aportar un aire frec a la diòcesi de Lleida així com "servei i poder servir". El nou capellà va ser nomenat diaca permanent a les parròquies del Pilar i Magdalena el maig del 2015, després de cessar-lo dels serveis en l'Arxiprestat Baix Urgell-Les Garrigues. També va ser nomenat notari de matrimonis i Agents de Precs.

El Mossèn Víctor Espinosa reconeix que nou nous capellans en deu anys és una xifra insuficient per preveure l'atenció dels propers anys a la diòcesi de Lleida, tenint en compte el nombre de parròquies i la tasca que es fa a la diòcesi. Tot i això, ha afegit, estan "molt contents" de cada nova ordenació, perquè "darrera de cada persona hi ha una vida i una vocació". Espinosa ha explicat que per fer front a aquesta mancança de sacerdots, en els darrers anys han signat convenis de col·laboració amb una diòcesi de Colòmbia i una altra de Romania, on es fan contractes amb sacerdots d'allà perquè puguin treballar a la diòcesi de Lleida durant cinc anys.

Pel que fa als tres capellans d'origen africà ordenats en l'última dècada a Lleida, Espinosa reconeix que ordenar homes d'origen estranger és una novetat els darrers anys, que té la seva explicació en el fenomen de la immigració. "Moltes famílies s'han instal·lat al nostre país, són catòliques i tenen vocació", explica.