La Granadella celebra l'arribada de l'oli nou amb l'art i la salut com a protagonistes

La cooperativa preveu mantenir una producció similar a la de l'any passat gràcies al reg de suport que ha permès esquivar els estralls de la sequera

Redacció
06 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:19h
L'oli nou s'ha venut aquest diumenge a la Granadella
L'oli nou s'ha venut aquest diumenge a la Granadella | ACN
La Granadella (Garrigues) ha obert aquest diumenge el calendari de celebracions populars per donar la benvinguda al primer oli de la temporada, i ho ha fet amb l'art i la salut com a protagonistes. La festa ha estrenat un concurs de gravats ràpids de gran format pioner a Catalunya i les creacions s'han premsat sobre el paper amb una màquina aplanadora gegant.

També ha estat novetat d'aquest any la creació del premi 'Primera Premsada', que s'ha concedit al grup de recerca d'Antioxidants de la Universitat de Lleida (UdL) pels múltiples projectes que porten a terme sobre les propietats saludables de l'oli. Un de les doctores que en forma part, Mari Paz Romero, ha especificat, a més, que les investigacions estan demostrant que l'oli verd que s'obté de les primeres olives de la collita és precisament el més beneficiós pel combatre el colesterol i les malalties cardiovasculars, ja que concentra més quantitat de polifenols.

Romero ha participat a la jornada tècnica sobre els beneficis de l'oli d'oliva i la seva aplicació a la cuina, que ha comptat amb un tast guiat i un maridatge de creacions culinàries que han incorporat l'oli verd com a ingredient principal. Molts visitants també han aprofitat per comprar el primer oli de la campanya.

La cooperativa de la Granadella preveu mantenir una producció similar a la de l'any passat gràcies al fet que la major part de les finques del terme tenen accés al reg de suport i, per tant, han pogut esquivar els estralls de la sequera.
La previsió és collir uns dos milions de quilos d'olives que es convertiran en prop de 400.000 litres d'oli. Les principals zones productores de Lleida i Tarragona calculen que el global de la collita caurà aquesta campanya entre un 25% i un 30% per culpa de la manca de pluges.

Segons el president de la cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull, al 20% de la superfície d'oliveres que encara és de secà la producció sí que es reduirà a la meitat per l'afectació de la sequera de la primavera i l'estiu. Tot i això, la bona collita a les explotacions amb regadiu -que són la majoria- compensarà aquesta pèrdua. Barrull assegura que la qualitat és "molt bona" i pel que fa als preus, es mantenen estables, excepte el de l'oli verd de la primera premsada, que s'ha encarit lleugerament. En aquest cas la garrafa de cinc litres costa 24,10 euros. La resta es vendrà a 22,60 euros.

Campanyes que comencen cada vegada més aviat

L'oli verd que aquest diumenge es pot tastar i comprar a la Granadella s'ha elaborat amb olives que es van collir el 27 i 28 d'octubre, però la recol·lecció oficialment va donar el tret de sortida aquest dimecres dia 2 de novembre, com a la major part de zones productores de les Garrigues. El president de la cooperativa ha explica que les campanyes cada vegada s'estan avançant més justament perquè s'està demostrant que l'oli verd és més beneficiós per a la salut que el que s'obté d'olives més madures. Segons Barrull, "fa anys començàvem a collir cap al 20 o 25 de novembre i ara gairebé hem avançat un mes i per Nadal poca cosa queda per collir". D'aquesta manera, també eviten inclemències meteorològiques que puguin perjudicar la collita.

Negociacions per entrar a a DO Garrigues

La cooperativa de la Granadella és una de les que actualment no produeix sota el paraigües de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Garrigues, tot i formar part de la comarca que dóna nom a la distinció de qualitat. Segons Barrull, properament es trobaran amb els nous dirigents de la DOP escollits a les eleccions del setembre i no descarten incorporar-s'hi "si hi ha voluntat de trobar punts d'acord".

Gravats per a professionals i aficionats

La festa de la "Primera Premsada" de la Granadella ha estrenar un concurs de gravats ràpids de gran format inspirat en els concursos de pintura ràpida que es fan arreu del país. Aquesta competició amb cinc participants s'ha pensat per a professionals però paral·lelament els visitants que han volgut també han elaborat les seves creacions inspirades en la cultura de l'oli en un 'happening' artístic dirigit per l'artista Carme Vilafranca, professora de gravat de l'Escola Leandre Cristòfol i coordinadora del Centre d'Art de la Fundació Aspros. Alguns dels elements que s'han utilitzat són olives i fulles d'olivera.

La premsa que s'ha utilitzat per plasmar al paper els treballs tant dels professionals com dels aficionats ha estat una màquina aplanadora gegant de les que s'utilitzen per a fer carreteres i obres públiques. Els gravats seran subhastats entre particulars i empreses per contribuir a la recollida de fons en benefici de la Marató de TV3.

La responsable del Centre de la Cultura de l'Oli de la Granadella, Sílvia Pallejà, ha explicat que van voler vincular la idea de la "primera premsada" amb la disciplina artística que treballa amb premses, com és el gravat. "Estem premsant olives per fer art perquè fer oli també és fer art", remarca. Pallejà també ha recordat que a la població es conserven les premses d'un molí del 1920.

Jornada tècnica, maridatge, tallers i mostra de productes artesans

La nova collita de l'oli nou 'Primera Premsada 2016' ha estat apadrinada per la periodista i gastrònoma, Carme Gasull, comissària tècnica del projecte 'Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016'.

La jornada tècnica organitzada pel Departament d'Agricultura ha acollit sessions sobre 'Les característiques organolèptiques de l'oli d'oliva arbequina de collita avançada', a càrrec d'Àngels Calvo, cap del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, i també la ponència 'Al·legacions nutricionals i saludables de l'oli d'oliva verge extra", amb la doctora Mari Paz Romero, professora del Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida.

A més, el xef del restaurant Lo Mam de Segur de Calafell, Jordi Guillem, ha fet una demostració pràctica de maridatge d'oli verge. Entre altres, ha presentat un tàrtar de sobrassada vegetal de fruits secs i oli verd acompanyada d'una espelma comestible d'oli d'arbequina, pa de coca d'oli d'oliva i herbes de les Garrigues, un núvol de sucre de cítrics, caramel i oli d'oliva i un maki amb farina d'arròs i oli verd d'inici de campanya.

Durant tot el matí al museu de l'oli, situat a la cooperativa, s'hi ha instal·lat una mostra de productes artesans. També s'ha organitzat un taller i tast de sal d'herbes amb oli nou a càrrec del Parc de les Olors Les Basselles de l'Albi (Garrigues) que ha permès descobrir els sabors més autèntics del paisatge de les Garrigues.

Lliurament del Premi 'Primera Premsada' al grup de recerca d'Antioxidants de la UdL

L'acte de cloenda de la festa serà un dinar popular on es farà el lliurament del premi 'Primera Premsada', un guardó en reconeixement a les aportacions fetes al món de l'oli. En aquesta primera edició, l'organització ha distingit el grup de recerca d'Antioxidants del Departament de Tecnologia dels Aliments de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida. Aquest grup va néixer l'any 1.995 amb la finalitat d'investigar en el camp de l'oli d'oliva. Ha desenvolupat 20 projectes d'investigació entre els quals destaquen 12 projectes del Pla Nacional de I+D+I sobre diversos aspectes de l'oli.