En fase d'estabilització l'incendi de Cerbi, que ja ha cremat 440 hectàrees de pastures

Els Bombers preveuen donar per estabilitzat l'incendi aquest dimecres si les condicions són favorables | Al voltant del 40% de la superfície afectada, de més de 14 quilòmetres de perímetre, pertany al Parc Natural de l'Alt Pirineu | Els Agents Rurals apunten a un llamp com la possible causa de l'incendi

Jordi Ubach
02 de novembre del 2016
Actualitzat a les 10:06h
Un Agent Rural intenta buscar indicis sobre les causes de l'incendi
Un Agent Rural intenta buscar indicis sobre les causes de l'incendi | Agents Rurals
L'incendi forestal que crema des de dissabte al vespre en una zona d'alta muntanya propera al poble de Cerbi (La Guingueta d'Àneu) i que ha afectat unes 440 hectàrees de pastures, es troba en fase d'estabilització. Els Bombers tenen més de la meitat del perímetre del foc extingit, gran part de la resta està controlat i s'estan estabilitzant diverses llengües inofensives que s'acabarien de rematar de cara a demà, dia en que s'espera donar definitivament per estabilitzat tot el perímetre. 

La feina avui s'ha centrat en poder confinar el foc a la vall de Cerbi i que no quedessin afectades d'altres valls. El flanc dret tenia dues llengües de foc actives, però encaixonades en tarteres; mentre que l'esquerre, amb tres punts de foc, baixava cap a la tartera de la Travessa. S'ha aconseguit l'objectiu i, malgrat que encara quedin punts actius al perímetre -que té més de 14 quilòmetres-, es preveu que pugui quedar estabilitzat demà, si les condicions són favorables.
 
Així, demà al matí està prevista novament la incorporació dels mitjans aeris per dur el personal fins la zona de l'incendi i continuar treballant per assegurar tot el perímetre i evitar revifalles. Els Bombers han indicat que aquests focs de pastura són habituals en zones d'alta muntanya. El més comú és que es produeixin entre els mesos de gener i març, encara que la meteorologia d’enguany, amb poca pluja a l'estiu, ha provocat que la vegetació estigui més seca de l'habitual.

A més dels Bombers de la Generalitat, a l'incendi també hi han treballat avui 3 dotacions i 1 helicòpter del cos Agents Rurals. Cal recordar que l'incendi es troba lluny de nuclis de població o d'explotacions agrícoles o ramaderes i, per tant, no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu.
 

Un bomber treballant amb eines manuals al flanc esquerra aquest dimarts. Foto: Bombers

 
40% d'afectació al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha xifrat en un 40% l'afectació de l'incendi en superfície inclosa dins els límits del Parc Natural de l'Alt Pirineu. La majoria del sòl afectat, segons indica Territori, es tracta de matollars i protectors de sòl de difícil recuperació.

Tot i les hectàrees cremades i l'espectacularitat de les imatges, l'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, assegura que el foc declarat a la muntanya de Cerbi "no preocupa" i que "està lluny de qualsevol lloc habitat del municipi". "És més, creiem que ajudarà a netejar i regenerar les pastures en aquesta zona d’alta muntanya", afegeix.
 

Tercera nit sota les flames del poble de Cerbi, a la Guingueta d'Àneu. Foto: Ferran Caminal


Un llamp o una mala crema, hipòtesis obertes a les Valls d'Àneu

A falta de confirmació oficial, l'alcalde de la Guingueta d'Àneu creu que el foc l'hauria provocat un llamp. No pensa el mateix l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas, que en un vídeo que ha publicat al seu perfil de Facebook ha insinuat que l'incendi hauria estat provocat per la presumpta crema controlada d'algun "graciós". Villuendas ha lamentat que la Generalitat "haurà de pagar un dineral en recursos" per apagar l'incendi.

Les investigacions iniciades pels Agents Rurals apunten a que un llamp hauria provocat l'incendi, tal i com ha avançat el cos rural aquesta tarda. Una possibilitat que no resulta del tot creïble per molts veïns de la zona consultats per aquest diari, que afirmen que durant la tarda de dissabte, moment en el qual es va iniciar el foc, el temps era assolellat.
 
En aquest sentit, els sotsinspector de Bombers i tècnic dels GRAF, Edgar Nebot, ha assegurat aquest migdia en una entrevista a Ràdio Lleida que no tenen constància de l'existència de tempestes a la zona en els darrers dies, tot i que ha puntualitzat que la investigació sobre les causes de l'incendi és competència dels Agents Rurals.

En quan a la durada i la complexitat de les tasques d'extinció, Nebot ha llençat un missatge tranquil·litzador i ha dit que "és normal" que un incendi de muntanya cremi durant diversos dies.
 

Flanc esquerra encara actiu aquest dimarts. Foto: Bombers