El govern de la Paeria pacta amb PP i CiU una rebaixa del 2% de l'IBI pel 2017

L'acord també contempla un punt més de reducció per al 2018 | Els populars posen en valor el fet que aquesta serà la primera vegada en 37 que es baixa aquest impost a la ciutat | Els convergents es sumen al pacte a darrera hora

Joan Vilella, regidor del PP
Joan Vilella, regidor del PP | Àlvar Llobet
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:41h
El grup municipal del PP ha pactat aquest dijous una rebaixa lineal del 2% de l'Impost de Béns Immobles (IBI) amb el govern de la Paeria pel 2017. L'acord contempla també un punt més de rebaixa de cara al 2018.

En aquest pacte de les ordenances també s'hi ha sumat a darrera hora el grup municipal de CiU, que amb els seus regidors possibilita que es pugui tirar endavant aquest punt de l'ordre del dia al ple que se celebrarà aquest divendres. Per la seva banda, els populars votaran a favor del Compte General, tombat pels partits de l'oposició (excepte C's) en el ple del mes de setembre. Aquest fet permetrà al govern d'Àngel Ros poder presentar els comptes a la Sindicatura amb l'aval del consistori. 

Postius li guanya el relat polític a Ros

​L'acord de rebaixa suposa una victòria política per CiU i PP, els dos partits que han defensat una baixada d'aquesta taxa en els darrers anys. El líder convergent, Toni Postius, va assegurar que la davallada de l'IBI a la ciutat era la condició que la seva formació posava per avalar les ordenances, una afirmació que no va ser ben vista en un primer moment pel grup socialista, que defensava la congelació de l'impost juntament amb C's.

​El PP considera que aquest acord és "històric"

PP i PSC han anat acostant posicions i fent concessions per bastir un pacte que serà segellat aquest divendres en sessió plenària. Contra la congelació que pretenien els socialistes s'hi contraposaven les aspiracions dels populars de reduir l'impost en un 3% lineal, una xifra que s'ha reduit al 2% per aquest proper any i al 3% per al següent. En aquest sentit, els edils del PP han posat en valor el fet que aquesta serà la primera vegada en 37 que l'IBI baixarà a la capital del Segrià.

​Per la seva banda, el regidor de CiU, Paco Cerdà, ha qualificat aquest acord com el de la "coherència" amb el discurs que ha mantingut la seva formació.

Més bonificacions

A banda de la reducció lineal de l'IBI al conjunt d'immobles de la ciutat, l'acord entre populars i socialistes també inclou ampliar les bonificacions de l'IBI del 10% a la propietat de l'habitatge a l'Horta que disposi també de sol rústic i que el 50% dels ingressos familiars provinguin de l'explotació agrària.

Així, l'any vinent també podran gaudir d'aquesta rebaixa del 10% els jubilats i les persones que reben alguna pensió per incapacitat que viuen a l'Horta. Altrament, la Paeria establirà un programa d'ajuts al pagament de l'IBI per a persones en situacions especials de vulnerabilitat, al qual es podran acollir els ciutadans amb uns ingressos mensuals inferiors a 798 euros, l'equivalent a l'1,5 de l'Indicador Públic de Renda de Efectes Múltiples (IPREM).