Mobilització a Sixena per reclamar l'entrega de les peces d'art que encara són a Catalunya

Unes 500 persones es concentren davant del monestir en un acte convocat pel consell comarcal dels Monegres

La concentració a Sixena
La concentració a Sixena | @Cati_Cultura
Redacció
23 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:21h
Unes 500 persones, segons els organitzadors, s'han concentrat aquest diumenge al migdia davant del monestir de Sixena per reclamar l'entrega de les obres d'art sacre originàries d'aquest temple que encara són a Catalunya. En concret, les 44 obres d'art del Museu de Lleida i els fragments de pintura mural que exhibeix el Museu Nacional d'Art de Catalunya. Ha estat un acte convocat pel consell comarcal dels Monegres que ha reunit ciutadans a títol individual, entitats i representants de partits polítics. Per part del Govern aragonès hi ha assistit el director general de Cultura, Ignacio Escuín. Els concentrats han reclamat a la Generalitat que respecti i acati la sentència del jutjat d'Osca que ordena el trasllat de les peces a l'Aragó. I si no és així, que sigui la policia judicial la que actuï.

Durat l'acte s'ha llegit públicament el Manifest per la Veritat i la Restitució del Tresor Artístic del Real Monestir de Sixena, aprovat per unanimitat de tots els grups de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena al juny. El primer punt del text nega qualsevol voluntat política d'enfrontar els territoris de Catalunya i Aragó i circumscriu el litigi en un marc estrictament judicial. En aquest sentit, el manifest remarca que en un estat de dret és "totalment il·lícit" rebel·lar-se contra el compliment de les resolucions judicials i recorda que la sentència del tribunal d'Osca va considerar nul·les les vendes de les peces a Catalunya perquè es van fer d'esquena a les autoritats estatals i autonòmiques en matèria de patrimoni i no es va respectar la declaració de monument nacional del monestir.

Nosaltres només reclamem justícia

L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha assegurat que la concentració d'aquest diumenge és "un suport pel poder judicial i per tota la feina que està fent la jutgessa d'Osca" i ha afegit que "nosaltres només reclamem justícia, aquest no és un assumpte polític sinó que només hi han intervingut jutges i advocats".

Español afirma que la Generalitat ja ha esgotat totes les vies jurídiques i "ara el que ha de fer és admetre que ha perdut i complir la sentència". Segons l'advocat, l'objectiu és que les obres siguin entregades per voluntat pròpia de la Generalitat però "em temo que veurem la policia judicial a Lleida aviat, ja que és l'única alternativa que deixa el conseller perquè es compleixi la sentència; ell sap a què juga i a les responsabilitats a què s'enfronta".

Justament la mobilització a Sixena arriba després que dimarts passat el jutjat número 1 d'Osca avisés el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, de possibles "responsabilitats penals" derivades de l'incompliment d'una ordre judicial si no traslladaven les obres pendents a l'Aragó.

Davant d'això, Vila va reiterar la voluntat de mantenir-se "ferms" en el compliment de la legalitat, fins on permet el marc patrimonial català. Al juliol, Cultura va enviar a Sixena 53 peces que es trobaven a les reserves del MNAC. En aquest sentit, el conseller va recordar que ja s'ha complert parcialment la sentència però que les 46 obres restants no poden sortir del país mentre segueixin catalogades.

D'altra banda, La setmana que ve el MNAC lliurarà en la reunió de la comissió delegada del seu Patronat el conjunt "d'informes" d'avaluació que mostraran els "infinits" riscos de fer complir la sentència del jutjat d'Osca, en paraules del director de l'equipamet.