Les Borges Blanques, contra la planta de residus projectada a Juneda

El text també demana a la Generalitat solucions per resoldre el problema de la gestió dels purins que ofereixin "garanties per a la salut de les persones"

ACN
30 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:21h
La planta de tractaments Tracjusa
La planta de tractaments Tracjusa | Viquipèdia
El Ple de l'Ajuntament de les Borges Blanques ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció presentada per la CUP de rebuig a "qualsevol planta d'incineració de residus", com és el cas de la projectada a les instal·lacions de Tracjusa a Juneda (Garrigues). El text aprovat defensa que el consistori "condicioni el suport a les plantes de tractament de residus i de dejeccions ramaderes a l'aplicació estricta del principi de precaució".

Així mateix, demana a la Generalitat el suport als ramaders per promoure "totes aquelles mesures que permetin resoldre el problema de la gestió dels purins, d'acord amb un sistema energèticament eficient, assumible econòmicament i que ofereixi prou garanties per a la salut de les persones i la qualitat mediambiental".

Finalment, la moció també insta el Consell Comarcal de les Garrigues a promoure consultes a les poblacions de la comarca sobre la implantació dels sistemes de recollida selectiva porta a porta i per illes de contenidors.
 
El de les Borges Blanques esdevé el segon consistori lleidatà en aprovar una moció contaria a les plantes d'incineració de residus com la projectada a Juneda, després que dilluns passat l'Ajuntament de la Granadella ja n'hagués aprovat una en el mateix sentit. Des de la Plataforma aturem la incineradora a Juneda han valorat positivament l'aprovació d'ambdues mocions.

Cal remarcar, però, que els promotors de la planta de Tracjusa han decidit retirar temporalment el projecte inicial presentat a la Generalitat per tal de modificar-lo en alguns aspectes, però mantenint la crema de residus municipals prevista, amb l'objectiu que Medi Ambient l'acabi tramitant amb més possibilitats de ser aprovat, segons han explicat des de la plataforma.

L'entitat seguirà amb la campanya iniciada contra la planta "fins que els promotors no retirin de forma definitiva la incineració de residus municipals". I és que des d'aquesta plataforma asseguren que la planta, a través de la gasificació dels residus que tracti, emetrà dioxines i furans, compostos orgànics persistents considerats potencialment cancerígens per l'OMS. Segons el projecte inicial, la incineradora de Juneda preveu cremar anualment unes 40.000 tones de residus municipals, 20.000 dels procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona.