El Museu de Lleida restaura nou objectes del Museu de Guissona mai exposats

La conservadora responsable assegura que està sent una feina "difícil" que s'allargarà mig any perquè les peces estaven molt malmeses pel foc i el corc

ACN
26 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:40h
Les conservadores del Museu de Lleidai amb una de les obres
Les conservadores del Museu de Lleidai amb una de les obres | ACN
El Museu de Lleida està restaurant al seu taller de restauració nou objectes propietat del Museu de Guissona Eduard Camps Cava que estaven a l'arxiu i encara no s'han exposat mai al públic.

Es tracta d'una talla de fusta policromada, que representa un Sant Joan Baptista, dels segles XVII-XVIII i que formava part d'un calvari del qual falten la resta de figures; una talla de fusta amb restes de policromia daurada, representant una Mare de Déu amb el Nen Jesús, dels segles XVII-XVIII; un sant d'orde monàstic, també tallat en fusta amb restes de policromia, del segle XVII; tres capitells de fusta amb restes de policromia, dels segles XVII-XVIII; dues portes d'armari amb les representacions de Sant Cosme i Sant Damià, taules de fusta policromada a l'oli amb un marc de fusta, del segle XVIII; i una cadira de tipus castellà, de fusta i pell fixada amb claus de cabota, datada entre finals del segle XIX i inicis del XX.

La conservadora-restauradora Imma Bové ha explicat que està sent una feina "difícil", que s'allargarà sis mesos perquè són peces que han patit molt i que estan molt malmeses pel foc i el corc.

Les tasques de restauració dels objectes, dutes a terme per Bové, s'estan realitzant al taller de restauració del Museu de Lleida seguint les directrius i els criteris establerts pel personal tècnic del museu. Els nou objectes van ingressar al taller el passat mes d'abril i està previst que, un cop finalitzades les tasques de restauració el mes que ve, tornin al Museu de Guissona Eduard Camps Cava. Algunes d'elles han perdut la policromia pel foc.

La conservadora-restauradora ha destacat les peces d'armari de Sant Cosme i Sant Damià, tant pel seu valor com per la seva dificultat, ja que reconeix que són "les que han donat més feina". A més, ha destacat que al Museu de Solsona es conserva un armari idèntic i en millor estat al de Guissona. Els experts però, no saben encara els vincles entre tots dos.

L'actuació s'inscriu en la política del Museu de Lleida de donar suport als museus del territori i als integrants de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, de la qual el Museu de Guissona en forma part des del passat mes de juny. L'Ajuntament de Guissona ha invertit 5.800 euros en la restauració d'aquestes nou peces.

El seu alcalde, Xavier Casoliva, ha reconegut que es tracta de patrimoni barroc "oblidat" del segle XVII perquè històricament s'ha potenciat sempre el romànic i ha assegurat que, a partir d'ara, cada any, se seguiran restaurant peces de l'arxiu. Casoliva ha destacat la cadira del doctor Eduard Camps i Cava, perquè té molt sentit per Guissona. Va ser el primer que va fer troballes romanes a Guissona i per això duu el seu nom el Museu.