Sixena, tardor calenta

La Junta de Museus es reuneix aquest dimecres per decidir si descataloga o no les 44 peces del Museu de Lleida que reclama Aragó | La més que previsible negativa d'aquest organisme consultiu podria provocar que l'Aragó enviés la policia per endur-se els béns

Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra
Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra | ACN
14 de setembre del 2016
Actualitzat a la 1:37h
El litigi per les obres d'art de Sixena que manté enfrontats els governs de Catalunya i d'Aragó viurà aquesta tardor la seva segona part després que la Generalitat entregués el 26 de juliol un total de 53 peces que estaven a la reserva del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La titular del jutjat de primera instància d'Osca tornarà a insistir en les properes setmanes per aconseguir que Catalunya entregui les 44 obres que falten de la col·lecció del monestir de Santa Maria de Sixena i que es conserven al Museu de Lleida. La jutgessa considera, i així ho va indicar a la sentència, que aquestes 97 peces es van adquirir de manera fraudulenta, motiu pel qual va ordenar el seu retorn a l'Aragó fixant una data límit; el 25 de juliol.

Davant d'aquesta situació, el conseller de Cultura, Santi Vila, va anunciar que l'executiu català no podia donar compliment als termes de la sentència ja que abans s'havien de seguir uns passos burocràtics per entregar una part de la col·lecció. Un d'aquests és el d'iniciar la descatalogació de les peces del Museu de Lleida, un tràmit que des de Sixena s'interpreta com una maniobra per dilatar aquest procés judicial.
 
La qüestió es tractarà aquest dimecres a la Junta de Museus, que amb tota probabilitat s'oposarà al quart punt de l'ordre del dia, que parla de "deixar sense efecte la declaració d'inclusió en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català de la col·lecció dels 44 béns mobles procedents del reial monestir de Santa Maria de Sixena del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal".
 
Dues preguntes que encara no tenen resposta
 
La primera pregunta que caldrà respondre després de la més que previsible negativa és si Vila farà cas a la Junta (un òrgan que només és consultiu) i frenarà l'entrega o continuarà amb el procés tot esperant que el recurs presentat a l'Audiència Provincial d'Osca li doni la raó a la part catalana. En el cas que no prosperés, la darrera paraula la tindria el Tribunal Suprem.
 
La segona és de quina manera es mourà el jutjat d'Osca, que podria enviar fins i tot les forces de seguretat per requisar les obres del museu lleidatà. De fet, aquesta opció ha sobrevolat tothora el litigi, si bé encara no hi ha hagut cap evidència que això pogués passar. La jutge va marxar de vacances a finals de juliol assegurant que el no compliment de la sentència "tindria conseqüències", però sense prendre cap decisió al respecte. Ara caldrà decidir.