Les pluges tallen durant dos hores un carril de la C-13 a Llavorsí

Port Ainé registra 43 litres per metre quadrat de pluja en només mitja hora | Afectacions per esllavissades a la C-13 dos anys després

Jordi Ubach
30 d'agost del 2016
Actualitzat a les 10:35h
L'esllavissada va obligar a donar pas alternatiu a la C-13
L'esllavissada va obligar a donar pas alternatiu a la C-13 | Cedida

Les pluges que han caigut aquest dilluns a la tarda, especialment al Pallars Sobirà, han causat esllavissades a la carretera C-13, a la zona de la Moleta, a Llavorsí. Com a conseqüència de l'esfondrament, que es va produir al punt quilomètric 138,5 de la via, es va haver de donar pas alternatiu al trànsit, ja que va afectar un dels carrils de la C-13. Es van registrar retencions durant dos hores, des de les 19:30h fins les 21:30h, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. La normalitat es va restablir a dos quarts de deu de la nit.

Segons ha informat l'alcalde de Llavorsí, Josep Vidal, en només mitja hora van caure 43 litres per metre quadrat a Port Ainé. "Quan plou amb tanta insistència, el barranc no pot absorbir tota l'aigua i això es tradueix en esllavissades a la carretera", ha explicat. Cal recordar que fa tot just dos anys, en aquest punt de la C-13 entre Llavorsí i Rialp, es van produir un elevat nombre d'esfondraments a causa de la pluja. "Es va fer una bona obra i es va adequar bé, però el cert és que feia temps que no plovia com ho ha fet aquest dilluns", ha assegurat Vidal. Aquest matí tècnics de Territori i Sostenibilitat acabaven de treure la runa i netejar la zona. 

Les precipitacions no només han fet acte de presència a Llavorsí. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, a Espot han caigut entre ahir i avui a les 9h del matí fins a 30,3 litres per metre quadrat. La capital del Pallars Sobirà, Sort, també s'ha beneficiat de la pluja amb un registre de 13,1 litres per metre quadrat. A Tremp la pluja va ser pràcticament anecdòtica i tot i que van caure algunes gotes, no consten dades de precipitació a la ciutat.