CiU, ERC i la Crida alerten que Ros vol tergiversar el sentit de la recomanació del Síndic de Greuges

Recorden que a hores d'ara s'efectuen comunicacions bilingües sense prèvia demanda de l'ús de la llengua castellana

Redacció
26 d'agost del 2016
Actualitzat a les 0:36h
Els representants dels partits, amb el Síndic
Els representants dels partits, amb el Síndic | CiU
Els Grup Municipals de Convergència i Unió, ERC-Avancem i CRIDA-CUP han alertat avui que el paer en cap, Àngel Ros, intenta tergiversar el sentit de la recomanació del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, assegurant que aquest "dóna per finalitzat l'expedient sobre l'ús del català després de la resposta de la Paeria on es demostra que ja es compleixen les seves recomanacions".

L'equip de govern socialista al·lega que la intenció manifestada de seguir utilitzant els criteris d'emprar normalment el català com a llengua de comunicació i el castellà quan els ciutadans així ho demanin ha satisfet el Síndic, posant de relleu que la Paeria respecta la llengua catalana i l'estricta aplicació de les lleis.

Atesa la resposta de l'executiu municipal, els grups CiU, CRIDA-CUP i ERC-Avancem subratllen que el paer en cap "no pot vendre ase per bèstia grossa" perquè el Síndic instava a l'Ajuntament de Lleida a "assumir l'obligatorietat d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l'ús del català". 

També especificava que la llengua vehicular de la Paeria en els seus escrits amb la ciutadania ha de ser el català, i en castellà, si hi havia demanda explícita.

Així les coses, les tres formacions es ratifiquen en què la Paeria ha de fomentar i tenir cura en l'ús del català per adreçar-se a la ciutadania usant la llengua catalana com a llengua preferent. En aquest sentit, recorden que a hores d'ara s'efectuen comunicacions bilingües sense prèvia demanda de l'ús de la llengua castellana.

Al parer de CiU, ERC- Avancem i CRIDA–CUP el pacte entre el PSC i Ciutadans ha suposat una regressió de l'estatus de la llengua catalana i una modificació encoberta del reglament d'usos lingüístics, que ja s'està duent a terme.

D'altra banda, subratllen que el socis del Partit Socialista a la Paeria són, precisament, aquells qui actualment volen acabar amb la immersió lingüística a Catalunya.

Per una altra part, i en relació a la moció presentada al juliol per ERC, CRIDA-CUP i CiU per instar a donar compliment a les recomanacions del Síndic de Greuges, recorden que el grup municipal del PSC va votar en contra de reiterar el compromís de l'Ajuntament amb la llengua catalana com a llengua pròpia de Catalunya i, per tant, de Lleida, i el seu ús preferent en tots els àmbits de decisió municipal i de tracte a la ciutadania.