Aragó vol obrir la via judicial per les 113 obres de la Franja després de «l'èxit de Sixena»

El govern aragonès demana als bisbes la cessió de poders per reclamar judicialment a Catalunya l'art

ACN
02 d'agost del 2016
Actualitzat a les 23:42h
La consellera de Cultura, Mayte Pérez
La consellera de Cultura, Mayte Pérez | ACN
El govern d'Aragó ha sol·licitat per carta als bisbes de Barbastre-Montsó i d'Osca una cessió de les accions processals que permetin a l'executiu aragonès actuar "amb autoritat" i iniciar la via judicial per tal de reclamar a Catalunya l'entrega dels 113 béns artístics de les parròquies de la Franja de Ponent que fins als anys 90 havien format part del Bisbat de Lleida. 

Actualment, el govern aragonès no és part autoritzada en aquest litigi, diferent al que enfronta també ambdós territoris en relació amb les obres d'art originàries del monestir de Sixena.

Així ho explicat la consellera aragonesa d'Educació, Cultura i Esport, Mayte Pérez, després d'informar-ne aquest dimarts els diferents portaveus parlamentaris a les Corts d'Aragó. "Des del 2012 se'ns ha donat la raó que els béns de l'Aragó oriental són patrimoni aragonès", ha sentenciat Pérez. 

Mayte Pérez ha recordat que l'anterior govern d'Aragó ja va sol·licitar els poders als bisbes de Barbastre-Montsó i d'Osca, però aquests no van acceptar. Per això, aquest dimarts la consellera aragonesa ha tornat a fer la mateixa petició, "sobretot, vist l'èxit de Sixena, on es van delegar poders sense que la propietat deixés de ser de les monges".

Per aquest motiu, el govern d'Aragó ha tornat a demanar als bisbes que cedeixin a l'executiu aragonès els poders "per obtenir el mateix resultat". Pérez ha assenyalat que "les vies de col·laboració i l'acció conjunta són les úniques possibles per recuperar la integritat del patrimoni aragonès".

En la trobada amb els portaveus dels diferents grups amb representació a les Corts d'Aragó, Mayte Pérez ha detallat una cronologia de les accions realitzades pels serveis jurídics del govern aragonès en relació amb els béns de Sixena. 

En aquest sentit els ha informat sobre el moment processal actual i les mesures que estudia adoptar l'executiu aragonès per tal que la Generalitat faci efectiva l'entrega, com estableix la sentència provisional de la jutge d'Osca, de les 44 peces que encara es troben al Museu de Lleida. Cal recordar que fa una setmana, el Departament de Cultura ja va lliurar a l'Aragó els 53 béns de Sixena que es conservaven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La consellera de Cultura d'Aragó ha recordat que des del govern aragonès es va sol·licitar que la primera setmana d'agost fos hàbil, malgrat no haver obtingut resposta. En aquest sentit, Pérez ha deixat clar que és la jutgessa qui ha de decidir si pren mesures i de quin tipus per garantir el compliment de la sentència. 

En aquest sentit, els serveis jurídics del govern d'Aragó van enviar dilluns un escrit al Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº1 d'Osca, que ha estat admès per la jutge, per sol·licitar un aclariment sobre les conseqüències legals que pot tenir l'incompliment per part de la Generalitat d'entregar les 97 peces del monestir de Sixena i la data en la qual s'estima es farà efectiu el trasllat a l'Aragó de la totalitat de les peces, en concret de les 44 que resten al Museu de Lleida.