El Pirineu es prepara per a rebre el pas del Tour de França

L'etapa de diumenge sortirà de Viella i creurà el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell fins a finalitzar a Andorra

El Tour de França passarà pel Pallars aquest diumenge
El Tour de França passarà pel Pallars aquest diumenge | Tour
ACN
08 de juliol del 2016
Actualitzat a les 11:25h
Les comarques pirinenques es preparen per al pas del Tour de França per les seves carreteres el pròxim diumenge. La gran prova ciclista francesa recorrerà les comarques de la Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alt Urgell.

Les diferents poblacions que creurà s'estan preparant per a rebre el pas de la caravana de le Grand Bucle i per les conseqüències que comporta. A part de la munió de seguidors que ompliran carreteres, càmpings i hotels del Pirineu, el pas de la volta ciclista comporta talls de carreteres que poden durar hores i el tall de la frontera hispano-andorrana.

Alguns empresaris del Pirineu troben inconvenients al pas de la caravana, però en general s'espera amb ganes pel gran volum de gent que portarà al territori i que generarà riquesa. A més, el Tour, fa una jornada de descans dilluns a Andorra i s'espera que això repercuteixi encara més a la comarca de l'Alt Urgell.
 
Al Pallars Sobirà els més afectats pels talls de carreteres pel pas del Tour de França són les empreses d'esports d'aventura que operen al riu Noguera Pallaresa. Els descensos de ràfting els comencen al voltant de les 10.00 hores a Llavorsí i un cop finalitzats el descens les empreses recullen els clients a riu i amb autocars els tornen a portar a la base de l'empresa per canviar-se. Aquests trajectes són els que es veuran afectats i per tant algunes de les activitats no es podran realitzar durant el matí i s'han hagut de passar a la tarda.

El que sí que ha fet l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura és demanar a l'empresa Endesa, encarregada de regular el cabal del riu, que deixi anar aigua més aviat al matí i poder començar els descensos més aviat.

Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, ha dit que tot i les afectacions al sector celebren el pas del Tour pel Pallars i ha afegit que hi ha algunes empreses que han aprofitat el pas dels ciclistes per oferir paquets turístics de veure el Tour més descens de ràfting.

Als que també afectarà el pas del Tour pel Pallars és als organitzadors de la Fira del Ferro d'Alins que se celebra aquest cap de setmana. Tancar 4 hores la carretera al matí dificultarà a la gent poder accedir a la fira. Des de l'organització es recomana a la gent que es desplaci a primera hora fins a Llavorsí per veure passar les bicicletes i després vagin a passar el matí a la Fira.

La Seu d'Urgell és la ciutat del Pirineu que més s'ha preparat per a l'arribada de la caravana del Tour i pels milers d'aficionats que la segueixen. El consistori ha ampliat i reservarà per les tres jornades de pas de la volta ciclista tot l'aparcament municipal de caravanes pels aficionats amb l'objectiu que puguin seguir les etapes de manera còmoda i alhora gaudir de les possibilitats turístiques de la ciutat.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha manifestat que "el que hem volgut fer és aprofitar l'oportunitat històrica és que el Tour passi per la ciutat de la Seu, hem aconseguit que hi hagi un tram urbà de cursa, això és molt positiu". A més, diu Batalla, "hem fet arribar a molts clubs ciclistes les opcions que tenen a la Seu per tal que utilitzin la nostra ciutat com a base per a seguir la volta ciclista".

A més també s'habilitarà la pista polivalent de la zona esportiva municipal com aparcament de bicicletes dels aficionats que segueixin la cursa ciclista que, a més a més, podran fer servir els vestidors i les dutxes del camp municipal d'esports de la Seu d'Urgell. Els aficionats també tindran a la seva disposició un parell de telèfons de guàrdia com a servei de reparacions de bicicletes.

L'ajuntament de la Seu ha aprofitat també per crear uns paquets turístics adreçats als seguidors de la ronda francesa pel dilluns, jornada de descans del Tour. L'oferta per a tota la família inclou un seguit d'activitats ludicoesportives al Rafting Parc la Seu d'Urgell com baixades de ràfting, piragüisme, BTT, open-caiac, entre d'altres, així com un menú al restaurant del parc.

Entre les activitats programades també s'ha organitzat una visita guiada a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat per tal que els participants puguin conèixer la història de la Seu i la seva vinculació amb el formatge. L'activitat finalitzarà amb una degustació de formatges.

El president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell, Miquel Àngel Sànchez, ha senyalat que "només trenta segons de televisió del Tour ja ens interessen, es parlarà molt del Pirineu, a nivell d'ocupació ja hem notat increment de reserves per dissabte i diumenge, gent amb bicicleta que dormen aquí i pugen cap a Andorra en bici, és molt positiu".