Alliberen a l'estany d'Ivars un cavall de la Camarga per mantenir el canyissar de depuració

El seu trasllat des del Delta de l'Ebre ha estat finançat gràcies a una acció solidària de l'associació la Boira Turística de Ponent

ACN
29 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:05h
El cavall ha estat alliberat aquest dimecres
El cavall ha estat alliberat aquest dimecres | ACN
L'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) compta des d'aquest dimecres amb un tercer cavall de la Camarga que contribuirà al manteniment i la gestió del canyissar de depuració per on entra l'aigua en aquest espai natural recuperat. Batejat amb el nom de 'Boira', el cavall ha estat traslladat des del Delta de l'Ebre gràcies al finançament aconseguit per l'associació La Boira Turística de Ponent, que al gener passat va organitzar una caminada i un euro de la inscripció es va destinar a aquesta causa.

La tasca que fan aquests cavalls al canyissar és necessària ja que s'alimenten de la vegetació que hi creix i això permet obrir espais i permetre que els ocells hi puguin fer els nius així com que els invertebrats s'hi puguin estar. En les properes setmanes es farà una festa de bateig del cavall.
 
El nou cavall de la Camarga que ha estat alliberat a l'estany d'Ivars i Vila-sana és un mascle jove de tres anys que prové del Delta de l'Ebre. Es suma als altres dos que ja hi ha des del 2009 en aquest canyissar de 4,5 hectàrees situat en una capçalera de l'estany i que actua com a filtre natural per a l'aigua que hi entra.

El president del consorci de l'estany, Josep Maria Huguet, ha destacat que la tasca dels cavalls de la Camarga al canyissar és la de ''mantenir-lo net i obert'' per tal que les aus hi puguin fer els nius i els invertebrats s'hi puguin estar. A més a més, Huguet ha assenyalat que els cavalls de la Camarga, com que es poden veure des del camí perimetral de l'estany, actuen com un ''element més d'atracció turística'' per als visitants, ja que ''a la canalla els agraden molt''.

La presidenta de l'associació La Boira Turística de Ponent, Irene Barón, ha destacat la satisfacció que els genera el fet de poder veure aquest cavall a l'estany després d'haver-ne finançat el trasllat gràcies a l'acció solidària que van fer al gener recaptant fons en el marc de la 2a Ruta de la Boira.

Va ser aleshores quan es van plantejar quina acció solidària podien fer amb l'estany i se'ls va proposar finançar aquest trasllat. En total, es van recollir més de 400 euros i com que n'han sobrat, els restants es destinaran a pagar l'alimentació dels cavalls en els mesos d'hivern, que és quan el canyissar està sec i cal aportar un complement alimentari als animals.

Barón ha anunciat que en unes setmanes faran una festa de bateig per al cavall a la qual convidaran a totes les persones que van contribuir amb l'acció solidària. L'alliberament d'aquest dimecres ha comptat amb la presència dels infants que participen a la Setmana Natural per a Joves a l'estany d'Ivars i Vila-sana que s'està desenvolupant aquests dies.