ERC guanya per primer cop unes generals a la demarcació de Lleida

Els republicans guanyen 1.300 vots i assoleixen la primera plaça en detriment de CDC, que s'ensorra en sufragis | En Comú Podem es manté i el PP suma 2.200 vots que li permeten arrabassar l'escó al PSC, que per primera vegada no tindrà diputat lleidatà al Congrés

27 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:52h
Evolució del vot en unes generals a Lleida des del 1977
Evolució del vot en unes generals a Lleida des del 1977 | Infogram
 
ERC ha fet història aquest diumenge al guanyar per primer cop unes eleccions generals a la demarcació de Lleida. Els republicans liderats per Xavier Eritja han aconseguit 1.300 vots més que a les eleccions del 20-D i s'han quedat amb 45.303 vots, el 25,1% dels sufragis. Aquest resultat, però, no els ha permès assolir el segon diputat, l'objectiu que s'havia marcat la formació i que els seus líders havien verbalitzat durant els darrers dies de campanya.
 
Eritja anirà sol al Congrés en representació d'ERC, però repetirà dos companys de viatge cap a Madrid. Toni Postius de CDC i Jaume Moya, d'En Comú Podem. Els dos caps de cartell han obtingut l'escó perdent vots, si bé la davallada ha estat diferent en ambdós casos. Moya era conscient que el segon diputat estava lluny de les aspiracions de la seva candidatura, que ha perdut uns 355 vots, però Postius havia jugat fort per aconseguir el quart escó en doina.
 
Els convergents van centrar la campanya en aquest diputat, el quart de la demarcació, però la realitat els hi ha pintat la cara com pocs s'esperaven. CDC ha perdut un total de 7.211 vots, un 1,6 punts percentual que l'han deixat en segona posició. Aquesta davallada en vots no ha estat aprofitada per ERC, que ha pescat poc en la fuga convergent.

José Ignacio Llorens, el triomfador del 26-J a Lleida
 
El triomfador de la jornada electoral d'aquest 26J a Lleida ha estat, però, José Ignacio Llorens. El polític del PP ha recuperat l'escó que havia perdut el 20-D aconseguint augmentar en poc més de 2.000 vots que li ha possibilitat el sorpasso al PSC de Mònica Lafuente, que ha perdut 2.200 vots i l'escó. Per primer cop des del 1977, els socialistes lleidatans no han aconseguit un parlamentari a Madrid tot i haver assolit el mateix percentatge de suports que en els anteriors comicis, 12,4%.
 
Qui també ha patit un nou revés ha estat Óscar Uceda de C's. De 17.770 vots ha passat a 12.508. La candidatura taronja s'ha quedat lluny de l'escó.