Isil viu una de les baixades de falles més multitudinàries dels darrers anys

Una seixantena de fallaires participen en el primer descens catalogat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco

ACN
24 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:38h
El conseller de Cultura, Santi Vila, ballant una dansa tradicional
El conseller de Cultura, Santi Vila, ballant una dansa tradicional | ACN
Isil, al Pallars Sobirà, ha viscut una de les baixades de falles més multitudinàries dels darrers anys, pel que fa al volum de públic assistent, superant les 3.000 persones. A Isil, la baixada està restringida a una seixantena de fallaires per la dificultat del camí. Els fallaires han necessitat força física i destresa per completar un recorregut que no està marcat i l'única llum que els ha guiat és la flama de la falla.

Com marca la tradició, totes les falles han acabat a la foguera de la plaça i els fallaires ballant danses tradicionals. Quan s'ha fet fosc, el repic de campanes de l'església i l'encesa de la falla major, plantada al mig de la plaça i que supera els 14 metres d'alçada, ha donat el tret de sortida als fallaires.

Després de dues hores de recorregut amb les falles enceses al coll, han arribat al poble on els esperaven les fadrines amb un tall de coca, un traguet de vi i un ram de flors. Els fallaires s'han dirigit al cementiri i han acabat tirant la falla a la foguera ballant danses populars entorn de la foguera i la falla major. Aquesta baixada ha servit per celebrar la catalogació de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Per entendre la duresa de la baixada de les falles és bo saber que una falla pesa uns 35 quilos i el desnivell de la baixada és d'uns 1.000 metres sense camí marcat. Un cop al poble, al ritme de la música tradicional han recorregut els carrers, sense oblidar l'església de Sant Joan. És tradició que tots els fallaires amb el tronc encès facin tres creus a la porta en honor i record a tots els fallaires que els han deixat i com a ritual de protecció.

Com marca la tradició totes les falles han acabat a la foguera de la plaça i els fallaires ballant danses tradicionals amb la resta de veïns del poble: la Marxa dels Fallaires, el Ball de Bastons, el Ball Pla i la Bolangera. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presenciat la baixada de falles i s'ha unit a la festa ballant alguna de les danses tradicionals entorn de la foguera, acompanyat de la presidenta de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil, Sofía Isús.

Amb la seixantena de falles cremant a la foguera s'han culminat dos mesos de feina que van començar el primer diumenge de maig amb la construcció de les falles.

Aquest any, la festa ha celebrat la declaració de Patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco. Els fallaires d'Isil han aprofitat aquesta celebració pel record i l'agraïment. Record als fallaires ja desapareguts i agraïment a totes les persones que han aportat el seu esforç per la pervivència de la festa i que l'han fet seva. Aquesta festa declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional es perd en el temps donat que mai s'ha deixat de celebrar.

Els diferents components de la festa la fan d'interès turístic. Des de l'Associació de fallaires han explicat que és necessari posar totes les eines i esforços pel seu manteniment com fins ara, millorant, si cal, però no desvirtuant mai el sentit final de la festa.

La coincidència amb el pont de Sant Joan i que sigui la primera edició com a Patrimoni de la Humanitat ha portat molts turistes a Isil, motiu pel qual des de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'isil, s'ha hagut de redactar un Pla d'Evacuació, en previsió de l'allau de visitants.