Els museus de Lleida, contra el conseller Vila pel litigi de Sixena

La Xarxa de Museus de Lleida i l'Aran demana al Departament de Cultura que compleixi les lleis de Patrimoni i de Museus que obliguen a tenir cura de tots els béns de la seva propietat

El conseller Santi Vila
El conseller Santi Vila | Adrià Costa
Redacció
09 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:16h
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha volgut comunicar a través d'un manifest el seu suport ''incondicional'' al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) en ''la seva lluita, ferma i decidida, en la conservació, estudi i divulgació del seu fons museístic, i, en aquest cas, del conjunt d'obres provinents del monestir de Sixena''.

En aquest sentit, diuen desaprovar les accions i missatges que es transmeten a la ciutadania per part dels representants del Departament de Cultura quan demanen l'acatament de la sentència del tribunal d'Osca sobre l'entrega de les obres el proper mes de juliol i remarquen que aquesta no és ferma i a més que el litigi està recorregut a l'Audiència Provincial d'Osca així com al Tribunal Constitucional. La Xarxa vol que el Govern es valgui de les lleis de Patrimoni i Museus i que tingui cura dels béns de la seva propietat.

El manifest de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, formada per 10 museus de la demarcació, arriba un dia després de la presentació d'un altre manifest per part de 15 entitats lleidatanes per defensar que les 97 obres de Sixena en litigi es quedin a Catalunya.

En aquest cas, els museus de Lleida demanen al Govern que es complexin les lleis de Patrimoni i de Museus que ''obliguen el nostre govern a tenir cura de tots els béns que són de la seva propietat i a vetllar per la seva conservació i gaudi públic''.

En aquest sentit, consideren que lliurar les obres i traslladar-les al monestir de Sixena implica anar en contra del projecte museològic del Museu de Lleida, en què els béns del monestir de Sixena ''són un puntal bàsic de seu discurs on s'explica la rellevància de l'esmentat monestir en la història de la Corona d'Aragó i del territori històric del bisbat de Lleida, una història de més de 800 anys''.

La Xarxa de Museus també recorda que aquest béns estan inscrits dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català, i que la legalitat dels seus legítims propietaris està plenament acreditada des del moment de la seva adquisició.

Per tot plegat, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran es manifesta per la unitat del patrimoni històric, museístic i cultural, la seva conservació, estudi i divulgació i en suport al Museu de Lleida i del Museu d'Art de Catalunya.