Santi Vila, sobre el litigi de Sixena: «Les sentències s'han de complir»

El conseller de Cultura lamenta que les regles del joc les fixi un jutjat i no la política, però assegura que entregarà l'art a l'Aragó si així ho diu el jutge

Santi Vila, conseller de Cultura
Santi Vila, conseller de Cultura | Adrià Costa
ACN
26 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:28h
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha lamentat aquest dijous que en el conflicte sobre Sixena tant el govern d'Aragó com el de Catalunya van "quedar presoners d'unes circumstàncies d'entorn més intransigents i que confiaven les possibilitats en el terreny judicial".
 
Així ho ha manifestat el titular de Cultura des de Venècia on s'ha inaugurat el pavelló català a la Biennal d'Arquitectura i ho ha dit després del decret fet públic per part del titular del jutjat número 1 d'Oscar aquest dimarts a la nit que obliga a traslladar abans del 25 de juliol a Sixena les 97 obres d'art en litigi que es troben a Catalunya. Així mateix, el conseller ha assegurat tenir una "complicitat total" amb el govern de l'Aragó i ha lamentat que les regles del joc les fixi un jutjat i no la política.
      
Vila ha indicat que el govern de l'Aragó i el de Catalunya a través de les conselleries de Cultura van intentar que fos la política i no la justícia qui dirimís i resolgués el conflicte sobre les 97 obres d'art en litigi. "Sembla que no hi havia les condicions d'entorn adequades perquè els polítics passéssim davant i lamentablement són els jutges que ens diuen què hem de fer".

El conseller ha ressaltat que "en un estat de dret quan aquestes resolucions siguin fermes i no tinguin més recorregut, no quedarà altra que complir. Ningú entendria que amb un govern seriós i en un estat de dret, si hi ha una sentència ferma no es complís".
 
Ha admès però que fins el 25 de juliol, "encara hi ha un petit marge de recorregut del compliment de la resolució judicial i el Govern exhaurirà totes les vies del marge de recorregut del recurs, però les regles del joc les fixa un jutjat i no lamentablement la política com hauria desitjat aquest conseller".

Un decret fet públic aquest dimarts obliga a traslladar abans del 25 de juliol a Sixena les 97 obres d'art en litigi que es troben a Catalunya. La decisió arriba després que dilluns el jutge desestimés el recurs presentat per la Generalitat contra la sentència del mateix jutjat que ordenava l'execució provisional de la sentència del 8 d'abril, en què obligava a traslladar aquestes peces que ara es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

L'execució definitiva del trasllat està encara pendent del recurs presentat per la Generalitat a l'Audiència d'Osca. També s'està a l'espera de la decisió del Tribunal Constitucional (TC), ja que la Generalitat va demanar al TC que declarés la nul·litat de les resolucions judicials dictades pel jutjat número 1 d'Osca en aquest conflicte.

La Generalitat entén que la sentència 48/2015 de 8 d'abril del jutjat d'Osca, així com la decisió de procedir a la seva execució provisional, contradiuen allò que ja va decidir el mateix Tribunal Constitucional en la sentència 6/2012, de 18 de gener.