PSC-C's: el govern encobert de Lleida

Les dues formacions han votat plegades gairebé el 90% de vegades en els 11 plens que s'han fet fins ara | El grup municipal d'Ángeles Ribes ha donat suport a l'executiu socialista en tots els principals temes de ciutat

Ángeles Ribes i Àngel Ros
Ángeles Ribes i Àngel Ros | ACN
25 de maig del 2016
A Àngel Ros no li agrada sentir que C's és el seu soci a la Paeria. De fet, més enllà de l'acord puntual de cartipàs, no hi ha cap paper firmat que acrediti un pacte estable de governabilitat entre les dues formacions, però la realitat durant el primer any de legislatura demostra un vincle que perfectament podria ser qualificat de governamental.

La pèrdua de la majoria absoluta fa un any va obligar el PSC a traçar ponts de diàleg per ampliar la seva quota de paers, reduïda a gairebé la meitat el 24 de maig del 2015. C's es va erigir com una força política disposada al pacte amb l'executiu de Ros, una voluntat que s'ha anat mantenint constant en els 11 plens que s'han fet durant aquests primers mesos de mandat.

NacióLleida ha garbellat totes les votacions que s'han realitzat durant les sessions plenàries celebrades fins ara, nou d'ordinàries (de juliol a abril exceptuant el mes d'agost) i dues d'extraordinàries (els plens de cartipàs i de pressupostos). El registre de les actes dels plens indica que PSC i C's han votat plegats 239 vegades de les 270 que hi ha hagut votacions al plenari, una xifra que frega el 90%.

Tot i el discurs de canvi que va defensar C's durant la campanya electoral de fa un any, el cert és que els socialistes han comptat amb un suport fidel de la formació que lidera Albert Rivera en la majoria de qüestions de ciutat com les ordenances fiscals, els pressupostos, el reconeixement de crèdit, el model comercial o la política lingüística.

Ribes li ha aplanat el camí de la majoria a un Ros que només li ha calgut trobar dos regidors per completar la majoria absoluta de 14 edils suficient per tirar endavant moltes de les seves polítiques. En qüestions sobiranistes, l'alcalde socialista ha rebut també el suport del PP, la tercera pota d'un tripartit que deixa la ciutat de Lleida fora del mapa del procés sobiranista.

Disparitat de vots en les mocions

La majoria de vegades que PSC i C's no han votat plegats als plens ha estat degut a les mocions presentades, nombroses durant aquests darrers mesos. De fet, només en sis ocasions les dues formacions s'han separat en el sentit de vot en temes "executius", una d'elles pels Compte General del 2014. Els quatre regidors de C's es van abstenir argumentant que la seva formació no estava representada a la Paeria aquell any.

Ros no vol cap pacte per escrit amb C's

Àngel Ros ha descartat aquest dimarts un acord amb C's per governar conjuntament en els tres anys que queden de mandat municipal i ha apostat per continuar amb la geometria variable, amb acords puntuals amb els diferents grups com els que han marcat el primer any de l'actual mandat a la Paeria.