Els urbans de Lleida neguen que s'inventessin una agressió, però les gravacions els desmenteixen

Els denunciants ratifiquen que va ser al contrari i que els agents van detenir violentament el jove | El ministeri públic diu que les càmeres mostren com un dels agents arrabassa el telèfon mòbil al fill perquè no gravi què està passant

ACN
24 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:32h
Els tres policies han declarat aquest dimarts
Els tres policies han declarat aquest dimarts | ACN
Els tres agents de la Guàrdia Urbana de Lleida acusats d'haver-se inventat una agressió i denunciat falsament d'aquesta un pare i el seu fill, propietaris d'una benzinera de l'avinguda de l'Exèrcit de Lleida, ratifiquen la seva versió, recollida al seu informe, i declaren que el fill va agafar pel coll a dos d'ells i els va insultar. Ho han assegurat al judici que ha començat aquest dimarts a l'Audiència de Lleida i que està previst segueixi dijous.

El pare i fill, en canvi, han ratificat la seva versió, contrària a la dels agents. Asseguren que van ser els urbans qui van actuar de manera "violenta" i que, com que no volien que apuntessin els seus números identificatius, van tirar a terra el fill per emmanillar-lo i endur-se'l detingut, sense dir-li perquè el detenien.

Els fets van passar el 20 d'abril de 2012, quan es va muntar un dispositiu de control de drogues de la policia local a l'altura del número 2 de l'avinguda de l'Exèrcit de la ciutat, ocupant part de les instal·lacions de la benzinera Repsol Colomé, propietat de les víctimes. La fiscalia demana quatre anys i mig de presó i 18.000 euros de multa per a cadascun dels tres acusats, un caporal i dos agents per falsedat documental i denúncia falsa.

Segons la fiscalia, els agents van redactar un informe policial "faltant a la veritat" en què recollien que el fill havia agredit dos agents agafant-los pel coll, tal com han declarat els tres agents acusats aquest dimarts. Segons el ministeri públic, però, les gravacions de les càmeres de seguretat mostren com un dels agents arrabassa el telèfon mòbil al fill perquè no gravi què està passant i els altres dos s'abalancen sobre ell, el tiren a terra i l'emmanillen, tal com han explicat pare i fill.

Les imatges de vídeo no es podran veure però fins dijous per problemes tècnics però s'han admès com a prova tot i que l'advocat de la defensa, Dani Ibars, ha demanat que s'invalidés. Ibars ha assegurat que les imatges estan manipulades perquè es veuen "salts" i que només ha pogut tenir accés a una còpia de l'original.

El dispositiu estava format per sis agents uniformats i quatre no uniformats i es va muntar sense informar-ne els propietaris de la benzinera, segons els denunciants. Segons el pare i el fill, quan els dos homes es van acostar al responsable del dispositiu per demanar-li explicacions, aquest va agafar el pare pel braç i va agafar el mòbil del fill perquè aquest no pogués gravar el que estava fent.

Pare i fill van dirigir-se llavors cap a la zona de la botiga per apuntar els números d'identificació dels agents però llavors, van arribar els altres dos policies. Mentre el responsable del dispositiu va agafar pel braç el pare per evitar que agafés un paper i un boli, els altres dos acusats van abalançar-se sobre el fill, el van tirar a terra i el van emmanillar. Tant el pare com el fill han negat que el fill agredís en cap moment cap agent.

Els agents però, han explicat una versió completament diferent. Han assegurat que el noi va "agafar pel coll" dos agents, en dos moments diferents; primer al caporal quan intentava treure-li el mòbil i després a un altre dels agents acusats, que "el va aixecar un pam de terra", segons els companys, quan es dirigien cap a la botiga de la benzinera; i que per aquest motiu el van haver de reduir i detenir. El jutjat d'instrucció 4 de Lleida, però, va ordenar l'arxivament de la denúncia d'atemptat a l'autoritat el 7 de juliol de 2012, després de veure les gravacions de les càmeres de seguretat de l'establiment.

Durant el judici, el pare també ha negat haver dit a un dels agents "On està el teu puto cap?" ja que ell no parla així, ha dit, i ha explicat que quan els tres acusats tenien al seu fill a terra detingut, el caporal li va dir: "Ja no estàs tan segur oi?, Ara comences a tenir por?", una afirmació que els agents han negat. Tant el pare com el fill també han assegurat que en cap moment cap agent els va llegir els seus drets, fins que van arribar a la comissaria.