Demanen quatre anys i mig de presó per als tres urbans de Lleida acusats d'inventar-se una agressió

La vista tindrà lloc a l'Audiència el 24 i 26 de maig | La Fiscalia demana també una multa de 180.000 euros

ACN
13 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:37h
L'Audiència de Lleida jutjarà el 24 i 26 de maig els tres agents de la Guàrdia Urbana de Lleida acusats d'haver-se inventat una agressió i denunciat falsament d'aquesta un pare i el seu fill. La fiscalia demana quatre anys i mig de presó i 18.000 euros de multa per a cadascun.

Els fets van passar el 20 d'abril de 2012, quan es va muntar un dispositiu de control de drogues de la policia local a l'altura del número 2 de l'avinguda de l'Exèrcit de la ciutat, ocupant part de les instal·lacions de la benzinera Repsol Colomé, propietat de les víctimes.

Segons la fiscalia, els agents van redactar un informe policial "faltant a la veritat" en què recollien que el fill havia agredit dos agents agafant-los pel coll. Segons el ministeri públic, però, les gravacions de les càmeres de seguretat mostren com un dels agents arrabassa el telèfon mòbil al fill perquè no gravi què està passant i els altres dos s'abalancen sobre ell, el tiren a terra i l'emmanillen.

La tinent d'alcalde i regidora de Seguretat Ciutadana de la Paeria, Sara Mestres, va explicar el 29 de novembre de 2015 que els agents li van assegurar que l'informe que van fer és veraç, que va ser el fill qui els va agredir i que el vídeo està retallat.

Segons el ministeri fiscal, el dispositiu estava format per sis agents uniformats i quatre no uniformats i es va muntar sense informar-ne els propietaris de la benzinera. Quan el pare i el fill, avisats per l'encarregada, es van personar a la benzinera, van veure que hi havia vehicles policials a l'entrada del seu negoci i que els agents desviaven els vehicles que volien entrar.

Segons continua l'escrit del ministeri públic, quan els dos homes es van acostar al responsable del dispositiu per demanar-li explicacions, aquest va agafar el pare pel braç i va agafar el mòbil del fill perquè aquest no pogués gravar el que estava fent. Pare i fill van dirigir-se llavors cap a la zona de la botiga per apuntar els números d'identificació dels agents però llavors, van arribar els altres dos policies. Mentre el responsable del dispositiu va agafar pel braç el pare per evitar que agafés un paper i un boli, els altres dos acusats van abalançar-se sobre el fill, el van tirar a terra i el van emmanillar.

Per justificar aquesta "intervenció irregular", recull la fiscalia, tots tres van redactar un informe policial, en el qual, "faltant a la veritat", denunciaven al fill d'un delicte d'atemptat a l'autoritat perquè, asseguraven, el noi havia "agafat pel coll" dos agents i que per aquest motiu el van haver de reduir i detenir. El jutjat d'instrucció 4 de Lleida, però, va ordenar l'arxivament de la denúncia d'atemptat a l'autoritat el 7 de juliol de 2012, després de veure les gravacions de les càmeres de seguretat de l'establiment.

Es dóna la circumstància que el responsable d'aquest dispositiu policial acusat de falsedat documental va ser detingut el 4 de novembre de 2015 acusat de presumptament descarregar-se i intercanviar pornografia infantil. R. C. F. és l'excap d'investigació de la Guàrdia Urbana de Lleida i va intentar presentar-se com a cap de llista del PP a Rosselló (Segrià) tot i que la candidatura no va acabar prosperant.