Una investigació mèdica feta a Lleida obre les portes a crear fàrmacs per a la fibromiàlgia

L'Hospital Santa Maria i l'Inefc han aconseguit relacionar aquesta malaltia amb el dèficit d'oxigen a les cèl·lules

ACN
12 de maig del 2016
Actualitzat el 13 de maig a les 14:01h
Avui s'ha celebrat el Dia de la Fibromiàlgia
Avui s'ha celebrat el Dia de la Fibromiàlgia | ACN
Una recerca de l'hospital de Santa Maria i l'Inefc de Lleida ha aconseguit relacionar la fatiga crònica amb el dèficit d'oxigen a les cèl·lules, un descobriment que obre les portes a crear fàrmacs per a aquesta malaltia. Ho ha explicat aquest dijous el cap de secció de Reumatologia i de la Unitat en Fibromiàlgia i Fatiga crònica de l'hospital, el doctor Lluís Rosselló, durant la jornada que han organitzat conjuntament amb l'associació d'afectats Fibrolleida coincidint amb el Dia Mundial dedicat a aquestes malalties.

D'altra banda, la Unitat especialitzada del Santa Maria substituirà el tractament psicològic tradicional que oferia als afectats per un altre que introdueix les tècniques del 'mindfulness' basades en el control mental per centrar l'atenció en el present. Un estudi que han fet al mateix centre des del 2013 ha demostrat que són més efectives per combatre la depressió, l'ansietat i el dolor.

Es calcula que a les comarques de Lleida hi ha entre 6.000 i 10.000 persones afectades de fibromiàlgia i entre 500 i 1.000 amb fatiga crònica. A més, també n'hi ha un centenar que presenten la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple i ja s'estan tractant els primers casos de la malaltia coneguda com a electrosensibilitat, és a dir, persones que no toleren les radiacions derivades de la telefonia mòbil, les wifis, etc. El doctor Rosselló ha explicat que ja se n'atenen 4 o 5 casos a l'hospital de Santa Maria i vaticina que s'aniran incrementant en els pròxims anys.

Una "llumeta" per a la fatiga crònica

Rosselló ha explicat que avui dia no hi ha cap medicament per tractar específicament la fatiga crònica, per això, els primers resultats que s'acaben d'obtenir d'una recerca que es fa conjuntament amb l'Inefc de Lleida suposen una "llumeta" per als afectats d'aquesta síndrome. Es tracta d'un estudi sobre el tractament de la fatiga crònica a través de la hipoteràpia.

Al grup de pacients que hi participen se'ls van fer una sèrie de proves funcionals (freqüència cardíaca, respiratòria, etc.) i es va comprovar que la fatiga creixent que sentien podia estar relacionada amb el fet que no els arribava prou oxigen a les cèl·lules musculars. El cap de la Unitat especialitzada de l'hospital de Santa Maria ha puntualitzat que encara són resultats prelimilars que cal seguir treballant, igual com estan fent en altres centres hospitalaris com la Vall d'Hebron de Barcelona.

En tot cas, ressalta que "la línia és bona i probablement donarà peu a desenvolupar fàrmacs que vagin bé per a la malaltia, ho estem estudiant".

Novetats en la teràpia psicològica

El cap de la Unitat especialitzada de l'hospital de Santa Maria ha destacat també que la fibromiàlgia està directament relacionada amb alteracions de memòria i trastorns cognitius, amb la qual cosa creu que és fonamental que els tractaments incorporin exercicis per combatre aquestes conseqüències. De fet, Rosselló ha comentat que en els darrers anys la investigació sobre aquesta malaltia va "més dirigida a l'aspecte psicològic que no pas al farmacològic".

"Fa molts temps que estem donant fàrmacs de diferent índole, ja siguin antidepressius relaxants, ansiolítics o per al dolor, però no ens funcionen, controlem els símptomes però no controlem la malaltia, per tant, hem vist que hem de dirigir la investigació cap a altres línies", ha comentat.

En aquest sentit, des del 2013 a l'hospital de Santa Maria van crear un grup de pacients que van seguir una teràpia psicològica basada en el 'mindfulness', amb pràctiques que busquen el control mental per centrar l'atenció en el present. Segons la psicòloga de la Unitat encarregada de l'estudi, Laura Bosa, els resultats s'han comparat amb un altre grup que seguia el tractament tradicional cognitiu-conductual i un tercer grup de control sense tractar.

S'ha comprovat que els beneficis del 'mindfulness' són superiors per combatre la depressió, l'ansietat i el dolor i, per tant, serà aquesta teràpia la que s'aplicarà de forma general a partir d'ara. Bosa ha explica que un dels primers exercicis que plantegen als pacients és concentrar la ment en la respiració en comptes de fer-ho en els pensaments o fer que observin el dolor amb "curiositat".

"D'aquesta manera no lluiten contra el dolor i canvien la manera de relacionar-s'hi, ja no és amb ràbia, tristesa o por, sinó amb curiositat, i poc a poc el van acceptant o almenys permeten que hi sigui, i el fet de permetre que hi sigui disminueix la tensió muscular, i per tant, disminueix el dolor", ha detallat.

Els afectats continuen sentint incomprensió

La presidenta de l'associació Fibrolleida, Lucia Balagué, ha destacat la importància de jornades com la d'aquest dijous per "visualitzar" unes malalties que encara generen incomprensió a la societat però també entre el col·lectiu mèdic. "No només patim dolor i fatiga sinó que hi ha molts altres símptomes i sovint no es tenen en compte, encara hi ha molts metges que consideren que no som malalts i que ens ho inventem", denuncia.

Unes 200 persones han assistit aquest dijous a la VII Jornada d'Actualització Diagnòstica i Terapèutica en Fibromiàlgia, Síndrome de la Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple que s'ha celebrat a la sala 2 de l'Auditori Enric Granados de Lleida organitzada per l'hospital de Santa Maria conjuntament amb Fibrolleida. La jornada s’'a fet coincidir enguany amb la commemoració del Dia Mundial d'aquestes malalties, que se celebra el 12 de maig.