Arnau Mir de Tost

Noble, militar i dominador del vescomtat d'Àger, és un dels personatges històrics lleidatans més importants de l'alta edat mitjana

Redacció
08 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:34h
Arnau Mir de Tost jurant fidelitat a Ermengol II
Arnau Mir de Tost jurant fidelitat a Ermengol II
- Nascut poc després de 1000, de la casa dels Tost a l'Alt Urgell. Va quedar orfe de pare de jove i es va casar amb la jove Arsenda, amb la que van comprar al comte el castell de Llordà.

- Aquest castell li va servir de base per començar a ampliar els seus dominis al territori. Cap al sud, va conquerir la fortificació d'Àger, municipi del qual va ser nomenat senyor. Va ser el repoblador de la vall d'Àger, i va combatre els musulmans.

- Durant la seva vida va anar acumulant castells entre les seves possessions. En va arribar a tenir trenta. Els seus dominis, que van formar un vescomtat, s’estenien des dels castells de Vallferosa i Biosca al Solsonès, passant per l’alta Noguera, en llocs com Montmagastre i Artesa de Segre, resseguint a banda i banda del Montsec cap a Àger.

- Després de les negociacions mantingudes per la seva dona Arsenda amb la Santa Seu i de generoses donacions, assolí del papa Nicolau II la independència de la canònica d'Àger respecte als bisbes i el dret a nomenar-ne l'abat, cosa que li va facilitar el control de les rendes eclesiàstiques del seu territori.

- Aquesta abadia es va anar fent cada vegada més poderosa, i va esdevenir una de les més riques i poderoses del sud d'Europa, i hereva en part dels dominis del vescomte.

- Espensa queArnauMir deTostva serun dels precursorscatalansde l'exèrcitprofessional, origen de lesmilíciesalmogàvers,que tantafamatindrien comtemibleforçade xocanys méstarddurant l'expansiócatalanoaragonesaa la Mediterrània.

- Sota la bandera del comtat de Barcelona va conquerir les importants viles de Camarasa i Cubells i després va participar en la croada contra Barbastre amb Ermengol III.

- La seva habilitat com a militar va ser nomenat general dels exèrcits mancomunats dels comtats d'Urgell i Barcelona. Com feudatari dels comtats de Barcelona, Pallars i Urgell, cap a 1060, Arnau Mir de Tost era un dels principals senyors de guerra de la marca catalana.

- Després de la mort de la seva esposa i del seu fill Guillem-Arnau, es va retirar a les seves possessions de Sant Pere d'Ager. No obstant, el 1072 encara va tenir forces per pelegrinar a Santiago de Compostel·la. A la seva tornada va redactar el seu famós testament, en el qual no va poder deixar els seus dominis a cap fill home perquè ja havien desaparegut tots.

- Va morir poc després passant el vescomtat d'Àger a la seva filla Lletgarda, casada amb Ponç Guerau de Cabrera vescomte de Girona.