El Ple del Consell Comarcal de l'Urgell declara Felip VI «persona non grata»

El plenari ho aprova per majoria simple i també vota a favor d'una moció de suport als ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional espanyola

El rei Felip VI
El rei Felip VI | Casa Reial
ACN
06 de maig del 2016
Actualitzat a les 2:05h
El Ple del Consell Comarcal de l'Urgell ha aprovat aquest dijous al vespre per majoria simple amb els dos vots dels consellers de la CUP i els set d'ERC una moció presentada pels primers per declarar persona no grata el rei Felip VI. Així doncs, amb l'abstenció dels deu consellers de CiU, el de l'Urgell es converteix en el primer Consell Comarcal que aprova la moció que la formació de l'esquerra independentista està presentant de fa mesos a diferents ajuntament catalans.

El Ple també ha aprovat, però per unanimitat una altra moció de la CUP per donar suport als ajuntaments i regidors catalans que estan sent investigats per l'Audiència Nacional espanyola per haver ratificat l'acord de la resolució de Parlament del 9 de novembre.

La moció que fa referència a la declaració de Felip VI com a persona no grata a l'Urgell és aplicable a tota la casa reial espanyola i recorda que el monarca no ostenta el seu títol com a resultat d'un procés democràtic, sinó ''com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor, Joan Carles I, que va accedir al tron per herència borbònica i pel mandat directe del dictador Francisco Franco''.

El text també fa esment a la ''falta de respecte institucional de Felip VI cap a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el passat 11 de gener, en que es va negar a rebre-la en audiència pública'' per comunicar-li el nomenament del nou president de Catalunya.

El ple del Consell Comarcal de l'Urgell és el primer d'una institució d'aquestes característiques que aprova la moció de rebuig a la casa reial espanyola. A la demarcació de Lleida, la mateixa moció ha estat aprovada a Cervera, Balaguer, Alpicat i Bellpuig. Es va rebutjar a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Pel que fa a la moció de suport als ajuntaments i regidors investigats per l'Audiència Nacional espanyola, també presentada per la CUP, es concep en un format ''solidari'' cap a les institucions locals.

La moció ratifica l'acord de la resolució del Parlament de Catalunya del 9 de novembre que diu que ''aquest Ple no col·laborarà amb les ordres dictades per tribunals espanyols en la persecució de persones escollides democràticament per exercir les seves obligacions''. També demana no respondre als possibles requeriments rebuts, com el que va afectar el regidor cupaire de Vic, Joan Comar Roura, acusat de sedició per la fiscalia.

Aquesta mateixa moció debatuda al Ple d'aquest dijous demana als mossos i a la conselleria d'Interior que ''desatenguin les ordres de la mateixa Audiència Nacional'', i demana també ''al conseller d'Interior, Jordi Jané, que ordeni als Mossos d'Esquadra que deixin de dirigir-se als ajuntaments i s'abstingui d'obeir qualsevol altre requeriment de l'Audiència Nacional en relació a la criminalització de l'activitat democràtica'' dels ajuntaments catalans.

S'ha de concretar però, que aquest darrer punt s'ha votat a banda, de manera que no ha quedat aprovat ja que només ha rebut el suport dels dos vots dels consellers de la CUP. CiU hi ha votat en contra i ERC s'ha abstingut.