El Raidaran Lleida Pirineus designarà el campió d’Europa de raids d’aventura 2016

La tercera edició de la prova tindrà lloc del 20 al 23 de juliol i anirà de Vielha a Lleida

El Raidaran Lleida Pirineus serà el Campionat d'Europa
El Raidaran Lleida Pirineus serà el Campionat d'Europa | Raúl Comino
Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 0:13h
La tercera edició del Raidaran, que aquest any passa a denominar-se Raidaran Lleida Pirineus, es disputarà del 20 al 23 de juliol. Després d’haver format part del circuit europeu ARES en les seves dues primeres edicions, ara aquesta prova passa a ser reconeguda internacionalment, ja que aquest 2016 serà el Campionat d’Europa Oficial de Raids d’Aventura. El guanyador d’aquesta prova es convertirà, doncs, el campió continental.

La sortida de la prova es donarà el dia 20 de juliol des de Vielha, la capital de la Vall d’Aran, i l’arribada serà el dissabte 23 a Lleida. La cerimònia de clausura i repartiment de premis serà el diumenge 24 també a la capital del Segrià. En total, els raiders hauran de completar un recorregut d’entre 300 i 500 km superant proves de tot tipus, com ara barranquisme, caiac, trekking, BTT i via ferrada.

Un esdeveniment internacional

Una trentena d’equips d’una desena de nacionalitats ja s’han inscrit al Raidaran. A l’esdeveniment, hi haurà raiders de França, República Txeca, Països Baixos, Regne Unit, Dinamarca, Estònia i Letònia. També s’han apuntat conjunts de fora de l’àmbit europeu, com per exemple del Canadà i de Colòmbia. També hi haurà, lògicament, representació catalana amb 4 equips fins al moment, així com s'han presentat competidors del País Basc, Galícia i Extremadura, entre d'altres comunitats autònomes. La inscripció està enguany limitada a 40 equips com a màxim.
 

40 equips d'arreu del món prendran part a la prova. Foto: Raúl Comino


Aquest any, s’eliminen les categories d’aventura i open, deixant només la modalitat d’elit com a única de la prova. Per tant, tots els equips hauran d’estar formats per quatre membres i com a mínim hauran de tenir una dona. Les condicions de participació seran molt similars a les del Campionat del Món (ARWC). Els conjunts no podran comptar amb assistència pròpia i hauran de confiar el trasllat dels materials a l’organització, una norma que permet la igualtat de condicions de tots els participants en qüestions de logística.

Un nou format

El director de la carrera i raider amb experiència mundialista Xavi Rodríguez, explicava que el recorregut serà “diferent als altres, amb un format expedició. També deia que “els equips tindran més hores per acabar la prova”, referint-se a que els esportistes hauran d’afrontar 80 hores de competició gairebé sense gaudir de descans. Rodríguez, també afegeix que “serà una de les millors aventures que un equip hagi pogut córrer en la seva vida. Els esportistes només s’han de preocupar de competir i gaudir, desafiant el pas per paisatges tan diferents com l’alta muntanya o grans llacs navegables.”

El guanyador de la prova, al marge del títol de campió d’Europa de l’ARES, obtindrà també el premi d’una plaça amb la inscripció gratuïta pel proper Campionat del Món ARWC, que es disputarà a Austràlia al mes de novembre. Un dels clars aspirants a guanyar és Albert Vilana, que aconseguiria el seu tercer títol del Raidaran. L’any 2014, aquest esportista el va guanyar amb l’equip Diedre, mentre que el 2015 ho feia amb el Vall Fosca. En aquesta ocasió, ho provarà amb l’equip Raid Aran Laught & Fun, format també per Albert Roca, Arnau Julià i Marta Riba. La competència, però, serà molt forta.

Ser seu d’un campionat europeu, un privilegi

Així doncs, el Raidaran passa a formar part d’un grup selecte de competicions que designen enguany un campió europeu en territori català. Aquestes són les final a quatre d’hoquei herba, waterpolo femení i hoquei patins femení. També hi ha altres competicions que designen el Campió d’Espanya, com les finals de futbol sala.
 

El Raidaran Lleida Pirineus arriba aquets proper estiu a Catalunya. Foto: Raúl Comino