Unes fotografies de fa 12 anys revelen els problemes del campanar de Rosselló

Les imatges van ser trobades a l'Ajuntament sense cap anotació d'haver passat pel registre i ara volen servir per demostrar que el mal estat de l'edifici ja havia estat detectat fa anys

ACN
16 d'abril del 2016
Actualitzat a les 2:46h
Seqüència de tres imatges del 2004 on es pot apreciar una esquerda
Seqüència de tres imatges del 2004 on es pot apreciar una esquerda | Aj Rosselló
Fa pocs dies van ser trobades a l'Ajuntament de Rosselló (Segrià) unes imatges de l'any 2004 on es pot apreciar la situació i l'estat ruïnós del campanar de l'església de la localitat que es va esfondrar el passat 29 de gener. L'alcalde del municipi, Josep Abad, les ha volgut compartir aquest divendres al vespre amb els veïns per tal de justificar en certa manera que el mal estat del temple ve de fa anys i que no és responsabilitat només de l'actual equip de govern que hagi caigut el campanar.

A les fotografies, que no compten amb cap anotació del registre municipal i es van trobar guardades en un calaix, es pot apreciar una esquerda de grans dimensions i segons l'alcalde ''no cal tenir coneixements d'arquitectura per veure la situació en què estava i no es va fer res de res, només es van limitar a tapar els forats''.

Segons Abad, aquestes imatges constaten que la gent de Rosselló han estat durant tots aquests anys vivint amb un ''perill real''. A més a més, l'alcalde lamenta que l'any 2010, l'aleshores equip de govern municipal va encomanar la realització d'un document per a què es declarés l'església com a Bé d'Interès Cultural i Local (BECIL), i aquest document determinava que l'estat de conservació del temple era ''acceptable''.

En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que quan a finals de l'any passat van veure l'esquerda del frontal que va aixecar totes les alarmes es van posar en funcionament tots els protocols i totes les notificacions que calia realitzar, començant per informar al Bisbat de Lleida, propietari de l'immoble, i la resta d'administracions.

En paral·lel, des de l'Ajuntament es va fer un ''seguiment exhaustiu i diari'' de l'estat del campanar, a càrrec dels serveis tècnics, del personal de l'Ajuntament, de l'equip de govern i del mateix alcalde. Segons Abad, aquest seguiment va evitar que els mals ocasionats no haguessin estat ''molt superiors'' i que no s'hagués lamentat cap tipus de desgràcia.

A dia d'avui encara no està clar quin serà el futur de l'església de Rosselló, que després de l'esfondrament del campanar ha quedat impracticable. El consistori encara està a l'espera que els tècnics del Bisbat de Lleida els aportin els informes amb el pressupost d'una possible reconstrucció. Serà a partir de l'obtenció d'aquestes dades que es decidirà si finalment s'opta per reconstruir, o enderrocar i fer-ne un de nou, en cas que s'aconsegueixi el finançament suficient.