Jaume II d'Urgell

Últim comte d'Urgell, va ser un dels candidats a succeir Martí l'Humà al Compromís de Casp | La seva revolta contra el rei Ferran I d'Antequera el va portar entre reixes

Jaume d'Urgell
Jaume d'Urgell
Redacció
17 de març del 2016
Actualitzat a la 1:21h
- Jaume d'Urgell va néixer a Balaguer l'any 1380. Era fill de Margarida de Montferrat i de Pere d'Aragó, comte d'Urgell. Jaume era, doncs, nebot de Pere III el Cerimoniós.

- Martí l'Humà el va nomenar lloctinent de Catalunya el 1407 i 1408. Coincidint amb el seu ascens a la corona comtal després de la mort del seu fill Martí el Jove, el nou rei el va designar governador general, un fet que s'interpretava com el reconeixement de la seva virtual condició d'hereu de la corona.

- La seva condició de màxim aspirant a la successió comença a canviar quan Martí l'Humà revoca els càrrecs sota pressions del bisbe de Saragossa, així com de la família Urrea. El rei va morir sense deixar nomenat successor, per la qual cosa s'obria una guerra pel tron reial.

- Aquesta disputa l'enfronta amb els altres dos candidats amb més possibilitats després d'ell; Lluís de Nàpols, duc titular de Calàbria, i Ferran de Trastàmara. Representants dels estats d'Aragó, València i Catalunya es van reunir a Casp amb l'objectiu de decidir qui succeiria Martí l'Humà.

- El Trastàmara va ser finalment l'escollit, que regnaria amb el nom de Ferran I d'Antequera. La decisió va revoltar Jaume d'Urgell, que va fer seva la frase que temps enrere li havia dit la seva mare: "Fill, o rei o res".

- A partir d'aquí comença una guerra que acaba amb el setge del rei al castell Formós de Balaguer, baluard d'un Jaume d'Urgell que es va acabar rendint el 31 d'octubre del 1413.

- El van portar a Lleida, on va comparèixer davant un tribunal presidit pel rei i, en absència seva, pel vicecanceller Bernat de Gualbes. Va ser condemnat a presó perpètua i a confiscació de béns, inclòs el dot de la seva muller.

- El seu periple per les presons espanyoles va ser llarg. Portat en un primer moment a Urueña (Valladolid) va continuar la seva trajectòria com a presoner va continuar a Mora de Toledo,  l'Alcàsser de Madrid i a Terol.

- L'any 1426 va ser traslladat al castell de Xàtiva, on sembla que el va visitar, sense donar-se a conèixer, Alfons el Magnànim el 1430.

- El primer de juny de 1433, Jaume d'Urgell va morir entre reixes. Tenia 53 anys. Va ser enterrat a Sant Francesc de Xàtiva. Els avatars que va viure durant bona part de la seva vida li van donar el sobrenom de "Dissortat".