La residència d'Almacelles diu que va actuar correctament en el cas Altisent

En un comunicat, indica que l'intern no estava sota un règim de confinament, i que es va iniciar la seva recerca poc després de la seva desaparició | Lamenta els fets i manifesta "tot el seu suport i acompanyament a la família"

ACN
12 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:35h
Altisent, al centre de la imatge
Altisent, al centre de la imatge | Família
El centre assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles (Segrià) ha emès un comunicat aquest divendres en què defensa la seva actuació en el cas de la desaparició i mort d'un intern, Joan Altisent. L'home, de 48 anys i veí d'Anglesola, va estar 43 dies desaparegut des que va sortir de la residència la matinada del passat 22 de desembre. El seu cos sense vida el van localitzar el 2 de febrer treballadors d'Adif al costat de les vies del tren a Almacelles.

El centre especifica que Altisent residia en una unitat "no sotmesa a règim de confinament" (la residència per a discapacitats intel·lectuals) i assegura que van fer tot el possible per localitzar-lo. També lamenta els fets i manifesta "tot el seu suport i acompanyament a la família".
 
En el comunicat el centre explica que "el personal va iniciar la recerca d'una manera exhaustiva per tot el recinte, amb el suport de professionals de les diferents unitats/serveis del centre a partir de les 05:30 hores del dia 22 de desembre (com s'ha pogut comprovar posteriorment, poc més de 20 minuts després de la sortida de Joan Altisent del recinte)".

També especifiquen que la recerca es va dur a terme per les instal·lacions com també per les rodalies del centre, "tot i que amb poca visibilitat a causa de la intensa boira i la foscor, fet transcendent en el desenllaç". En el moment que no el van trobar ni al recinte ni als voltants, asseguren, és quan van notificar-ho als Mossos d’Esquadra i a la família. El Centre Assistencial té una superfície de 87.000 metres quadrats i 8 edificis diferents. "Els dies posteriors a la desaparició, els professionals del centre van col·laborar activament amb els dispositius de recerca, malauradament sense resultats", afegeixen.

S'espolsa responsabilitats en la desaparició d'un altre intern

Aquest divendres ha transcendit que els Mossos i la policia local d'Almacelles busquen una altra interna del centre de la qual no se'n sap res des d'aquest dijous a la tarda. En aquest sentit, el comunicat també afirma que "en els darrers dies s'ha convertit en notícia a alguns mitjans qualsevol incidència respecte a persones residents en els nostres diferents dispositius i/o unitats. Reiterem que les unitats del centre atenen persones amb diferents nivells d'atenció i de dependència i, en conseqüència, amb diferents nivells de confinament, control autonomia i vigilància.

A tots els centres assistencials que atenen aquest tipus de persones amb problemàtiques de salut mental, algunes d'elles amb alts règims d'autonomia, no són excepcionals les absències imprevistes i posterior recerca de persones. Per aquest motiu, existeixen sistemes i protocols vigents que intenten minimitzar el risc però que en cap cas poden eliminar-lo, tenint en compte que es tracta d'un centre assistencial orientat a les persones, la seva autonomia i inserció comunitària i no d'un recinte penitenciari".

El Centre Assistencial Sant Joan de Déu recorda en l'escrit que és una institució sense ànim de lucre que pertany a l'Orde Hospitalària de Sant Joan de Déu i presta serveis d'atenció a persones adultes diagnosticades de Discapacitat Intel·lectual i/o Salut Mental. Totes les unitats del centre estan concertades amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les Unitats del centre atenen persones amb diferents nivells d'atenció i de dependència i, en conseqüència, amb diferents nivells de confinament, control i vigilància de les persones ateses. "El Centre sempre procura donar resposta tant a les demandes de l'Administració com les de la família, per tal d'atendre a cada persona a la unitat més adequada, així com prioritzar la seva autonomia i inclusió comunitària", afirmen.

Finalment, el comunicat expressa el suport als treballadors de la institució i agraeixen la confiança de les famílies de les persones que atenen.