Rosa Amorós vol recuperar la idea de vegueria com a distribució territorial

La nova delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran aposta per treballar per la promoció econòmica, la millora de les infraestructures i el bon funcionament dels serveis al Pirineu

ACN
11 de febrer del 2016
Actualitzat a les 12:29h
Rosa Amorós ha substituït Albert Alins a la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran
Rosa Amorós ha substituït Albert Alins a la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran | ACN

Rosa Amorós, delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran. Foto: ACN


La nova delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, té la voluntat de recuperar la idea de vegueria com a distribució territorial i ha remarcat que "treballarem per aconseguir ser-ho". Segons Amorós, disposar de la vegueria permetria tenir una administració més propera i àgil i poder fer una millor gestió dels recursos. La nova representant del Govern s'ha marcat com a principal repte de legislatura fer arribar les demandes dels ciutadans i les necessitats del territori al Govern de la Generalitat i fer de la delegació "la casa de tots" i una administració molt propera a la ciutadania.

Amorós ha afirmat que vol "fer de pont entre les institucions i les persones". L'objectiu de la delegada en aquest sentit és "treballar pel benestar de les persones i que visquin el millor possible". Per aconseguir-ho considera que s'ha de treballar per la promoció econòmica, la millora de les infraestructures i garantir el bon funcionament dels serveis.

En una entrevista a l'ACN, Rosa Amorós, que ha substituït Albert Alins al capdavant de la delegació de l'Alt Pirineu i Aran, ha destacat que "és molt important fer pedagogia" d'aquest territori i "posar-lo en boca de tothom". En aquest sentit, Amorós aposta per una major cooperació entre els pirinencs tot i les dificultats de les distàncies i les comunicacions d'aquest extens territori sovint castigat per les inclemències del temps a l'hivern.

La republicana ha destacat el paper del sector turístic en aquestes comarques i ha dit que '"és un dels àmbits que més possibilitats tenen" i ha afegit que s'ha de seguir treballant en la seva promoció tant la neu, com els esports d'aventura però sense oblidar el turisme cultural i històric. Per Amorós, no tot és turisme i destaca així el paper que fan els pagesos en aquestes comarques i ha dit que estarà al seu costat per trobar solució als problemes diaris que han d'afrontar.

La primera reunió que va mantenir Amorós com a delegada va ser amb l'Associació de Ramaders del Pallars per tractar les diferents problemàtiques que els han mantingut en lluita els darrers mesos com la fauna salvatge o el retard en el cobrament dels ajuts, entre d'altres.

La delegada del Govern al Pirineu és conscient de la necessitat de millorar les infraestructures viàries i ha afirmat que "tenir-les bones ajudaria a la vida personal i al desenvolupament econòmic i social" de les comarques del Pirineu. Amorós també ha parlat de la necessitat del túnel de Comiols, per comunicar la Noguera i el Pallars Jussà i la millora de la carretera del Port de la Bonaigua quan es veu afectada per les intenses nevades de l'hivern. 

Pel que fa al Port del Cantó, entre el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell i el de Perves, entre el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, ambdós trams de la N-240, són competència de l'Estat i ha dit que no es cansaran de reclamar la seva remodelació. La millora d'aquestes carreteres "ens ajudaria a apropar-nos físicament i també animaria el teixit econòmic", segons Amorós.

Finalment, la delegada aposta per buscar incentius perquè els joves es puguin quedar al Pirineu a treballar si així ho desitgen. Assegura en aquest sentit que també és un camp en què s'ha de treballar al llarg de la legislatura.