L'Espai Macià de les Borges Blanques rep una donació de fotografies històriques

El fons és de la família Urgell amb imatges com la visita del president Tarradellas al 1978 i d'actes polítics amb dirigents com Víctor Torres i Heribert Barrera

ACN
11 de febrer del 2016
Actualitzat a les 11:12h
La família Urgell ha entregat el fons a l'Espai Macià
La família Urgell ha entregat el fons a l'Espai Macià | Aj Borges Blanques
L'Espai Macià de les Borges Blanques ha rebut aquest dimecres una nova i important donació de 22 fotografies històriques, pertanyents al fons familiar de la família Urgell, originària de la capital de les Garrigues, però que actualment resideix a Andorra.

Són 22 fotografies dels anys 1978 i 1980, entre les quals destaquen les de la visita del president Josep Tarradellas a les Borges l'any 1978, amb motiu del trasllat de les despulles del borgenc Pere Mias, qui fou conseller amb el Govern del president Macià, i que va morir a Montpeller l'any 1941. També hi fotos d'actes polítics a les Borges i al Palau de la Generalitat, on apareixen, entre d'altres, en Manel Urgell amb destacats dirigents republicans com Víctor Torres i Heribert Barrera.
 
L'alcalde Enric Mir ha estat l'encarregat de rebre als familiars de Manel Urgell i Montpeó, qui fou un dels principals dirigents d'ERC en la clandestinitat durant la dictadura, i en els primers anys de la transició democràtica a les Borges. En el transcurs de l'acte de lliurament, la família Sans Urgell i l'Ajuntament han signat el document de donació del lot de 22 fotografies dels anys 1978 i 1980.

Enric Mir ha volgut destacar el valor històric de la cessió de la família de Manel Urgell, a qui ha volgut ''agrair de tot cor la seva generositat amb l'equipament borgenc''. A més, Mir també ha volgut ''agrair la seva contribució a enriquir la importància històrica del fons documental i dels testimonis gràfics que es recullen a l'Espai Macià, i que a partir d'ara estarà a disposició de tots els visitants del nostre equipament''.

Per la seva banda, Joan Sans, nét de Manel Urgell, ha recalcat que ''l'objectiu és contribuir a la difusió i la preservació de la memòria històrica de les Borges i de Catalunya''.