La recuperació econòmica es frena a les comarques de Lleida

El territori es desmarca de l’evolució positiva que s’observa a la resta de Catalunya segons la Cambra de Comerç | Per sectors, l’alimentació i la indústria creuen que el negoci els va pitjor que el tercer trimestre de 2015

Redacció
10 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:20h
Dues dones passejant per una zona sense activitat
Dues dones passejant per una zona sense activitat | Adrià Costa
La demarcació de Lleida està tenint problemes per sortir de la crisi econòmica. Així ho veuen els empresaris, que asseguren que hi ha hagut una frenada en el creixement que s'havia registrat en els darrers mesos. Segons apunten a l'enquesta del Clima Empresarial de Lleida que elabora la Cambra de Comerç, l'economia lleidatana ha caigut en el darrer trimestre del 2015, i les previsions per aquest inici d'any són força negatives.

Lleida contravé i es desmarca de l’evolució positiva que s’observa a la resta de Catalunya, una situació que es deu, en gran mesura, a la configuració sectorial de l’economia lleidatana, on l’alimentació i la construcció juguen un paper clau.

Només el 21% d'empreses creuen que els hi ha anat millor a finals del 2015

Pel que fa a la marxa actual del negoci, el 58,4% de les empreses lleidatanes es van posicionar en l’índex d’estabilitat i el 20% en posicions baixistes mentre que només el 21,6% consideren que aquest darrer trimestre la marxa del seu negoci ha estat positiu. En gran mesura, l’indicador positiu arriba de la mà del comerç i els serveis i per tant està clarament lligat als efectes de la campanya de Nadal.

Per contra, les empreses adscrites als sectors de la indústria i de la construcció mostren un clar desànim en avaluar la marxa del seus respectius negocis. A la indústria només el 13% de les empreses consideren que corren bons temps mentre que el 87% qualifiquen la situació com a estable o negativa. Pel que fa a la construcció només un 8,8% de l’empresariat lleidatà es mostra satisfet en la manera com es desenvolupa l’activitat econòmica en el seu sector.

Poc optimisme de cara al 2016

Pel que fa a les expectatives per al primer trimestre de 2016, el saldo total és pot considerar estable ja que només assenyala un 2,9% de previsions a l’alça. Una altra vegada, la Indústria i la construcció presenten un clima negatiu amb índexs que oscil∙len entre el 6,6 i el 13,3% respectivament.

El fet que la campanya de Nadal hagi acabat i que el primer trimestre de l’any sigui un període majoritàriament de transició fa que el comerç també consideri descensos de l’activitat al voltant del 3,1%. Només el sector serveis manté unes expectatives positives per al primer trimestre de 2016, amb un 14,5%.