Unió de Pagesos demana un pla per adaptar el sector als nous mercats a través de noves varietats de fruita

El sindicat assegura que és inviable per als fructicultors continuar reconvertint les plantacions

À.Ll / ACN
03 de febrer del 2016
Actualitzat a les 19:49h
Pomes a la fira de Sant Miquel de Lleida
Pomes a la fira de Sant Miquel de Lleida | Xavier Lozano
Unió de Pagesos (UP) va defensar ahir dimarts, en una reunió mantinguda amb representants del ministeri d'Agricultura, la necessitat d'establir un segon pla de reconversió de la fruita dolça amb l'objectiu d'ajudar els agricultors professionals a millorar l'adaptació al mercat de la fruita a través de noves varietats.

Pel sindicat, després de dos anys consecutius de crisis de preus i sense ajuts a la modernització de la pagesia catalana de la fruita es fa econòmicament inviable per als fructicultors continuar reconvertint les plantacions per adaptar-se a les necessitats del mercat i, així assegurar la viabilitat dels pagesos professionals de la fruita dolça. El ministeri va valorar positivament la proposta però va advertir de la dificultat de la seva aplicació per la manca de disponibilitat pressupostària.
 
UP valora en uns 42 milions d'euros l'aportació que hauria de fer el ministeri per poder convertir unes 12.000 hectàrees de fruita dolça, amb una ajuda mitjana de 7.000 euros per hectàrea. Aquesta quantitat només representa un 0,082% del pressupost del 2016 del ministeri d'Agricultura, segons el sindicat, per la qual cosa, considera que és viable aquesta petició i asseguren que la continuaran defensant.

Unió de Pagesos també va demanar en la reunió l'adequació de la fiscalitat a la pèrdua d'ingressos que han patit els productors de fruita dolça a causa de la crisi de preus, així com pels danys climàtics durant la campanya del 2015, tant per a la pagesia que tributa amb el sistema de mòduls com per la que ho fa per estimació directa.

El sindicat va exigir, a més, la necessitat de poder continuar utilitzant mètodes alternatius a la lluita química, com les feromones, que serveixen per a fer confusió sexual o captura massiva en el control de plagues dels fruiters i que, a causa de canvis en la normativa del registre, actualment no disposen d'autorització per poder-se aplicar a l'Estat, tot i ser mètodes de control sostenibles pel seu baix impacte ambiental.

En aquest sentit, el sindicat valora positivament el compromís del ministeri de revisar cas per cas l'autorització excepcional d'aquests productes, així com d'altres per al control de la 'Droposphilla suzukii' i la 'Psyla' del perer.

A la trobada amb el ministeri també hi havia membre de la Unió d'Unions i els interlocutors eren Valentín Almansa, director general de Sanitat de la Producció Agrària; José Maria Cobos, de la subdirecció general de Sanitat i Higiene Vegetal i Forestal; Maria José Hernández, de la subdirecció general de Fruites i Hortalisses, Oli d'Oliva i Vitivinicultura, i Ignacio Atance, de la subdirecció general d'Anàlisi Prospectiva i Coordinació.