Satisfacció al Sobirà per les millores anunciades al Port de la Bonaigua

Representants polítics i membres del sector turístic del Pallars Sobirà es mostren esperançats per les actuacions a la C-28

Jordi Ubach
27 de gener del 2016
Actualitzat a les 11:31h
El Govern invertirà gairebé 10 MEUR al Port de la Bonaigua
El Govern invertirà gairebé 10 MEUR al Port de la Bonaigua | ACN

El Govern invertirà gairebé 10 MEUR al Port de la Bonaigua. Foto: ACN


L'anunci per part del Departament de Territori i Sostenibilitat d'invertir 9'5 milions en la millora de la C-28 al Port de la Bonaigua ha generat reaccions molt positives en el territori, que rep la nova amb els braços oberts. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, n'ha fet una molt bona valoració i ha destacat que, per una banda, "la reducció del risc d'allaus garantirà l'accés a la Val d'Aran pràcticament tot l'any" i que, a més, la millora del tram aranès prevista entre els anys 2017 i 2019 "aproparà" els pallaresos "tant a l'Aran com a França". En aquest sentit, Sibís ha destacat que molt turisme al Sobirà, sobretot del caiac, prové de l'Atlàntic francès.

En la mateixa línia s'ha pronunciat l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas, que al mateix temps ha volgut remarcar la "feina feta" des de les Valls d'Àneu per a que aquesta millora sigui una realitat a curt termini. Villuendas ha destacat que les actuacions suposaran "una millora en la seguretat" del Port de la Bonaigua, i que alhora s'establirà una "connexió directa a Europa, a la Val d'Aran, i a tots els serveis que aquesta comarca ens pot oferir, com és l'hospital". Villuendas també ha destacat que els antiallaus garantiran l'accés a la Peülla durant l'època hivernal.

L'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut, ha fet també una valoració molt positiva de les inversions anunciades pel Govern català, i ha assegurat que "és molt important per nosaltres no ser cul de sac i que la Val d'Aran esdevingui un pas fluid i fàcil per la gent". Per Arraut, les actuacions al Port de la Bonaigua "asseguraran, en primer lloc, l'accés a la Peülla durant l'hivern", i en segon terme, "la comunicació durant tot l'any". Arraut ha dit que passar el Port de la Bonaigua serà "molt més segur" i farà que molta gent perdi la por a creuar-lo.

Pel tinent d'alcalde d'Espot i futur president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, la millora "dotarà al Pallars Sobirà d'una bona connexió tant a l'estiu com a l'hivern". Segons Isús, el renovat Port de la Bonaigua permetrà al Pallars "ofertar l'esquí a Baqueira Beret a través de la Peülla". Per últim, Isús ha assenyalat que les actuacions establiran "una connexió oberta amb França i, per tant, amb Europa".
 

Un cartell del Port de la Bonaigua tapat per la neu. Foto: ACN


El Consorci de les Valls d'Àneu preveu duplicar l'ocupació hivernal

El president del Consorci de Turisme de les Valls d'Àneu, Carlos Cortina, ha qualificat de "gran notícia" l'anunci de millores al Port de la Bonaigua, i l'ha dit que és "una gran oportunitat per les Valls d'Àneu, que ens permetrà doblar l'ocupació turística hivernal i consolidar-nos com a destinació turística de neu". Cal recordar que les Valls d'Àneu, territori que inclou els municipis d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i la Guingueta, tenen al seu territori les estacions de Baqueira Beret (amb un 25% de pistes al Pallars) i Espot.
 
Cortina ha recordat que l'accés més ràpid a Baqueira des de les grans ciutats, com ara Barcelona, és per les Valls d'Àneu. "Actualment ja som una destinació turística de neu, però el fet de no tenir un accés garantit a Baqueira pels tancaments del Port de la Bonaigua no ens permet consolidar-nos".

A tot això cal afegir-hi el projecte d'ampliació de Baqueira Beret amb un nou telecadira a la zona de Sorpe que milloraria encara més l'accés a l'estació des de les Valls d'Àneu. Un projecte que si encara no s'ha executat és, en certa mesura, pels constants tancaments del Port de la Bonaigua a causa de les nevades i el risc d'allaus. "Totes aquestes variables ens permetrien duplicar l'ocupació hivernal, del 20% al 40% com a mínim", ha dit Cortina.
 

La Generalitat invertirà 9,5 MEUR en la millora del Port de la Bonaigua