C's i PSC posen fil a l'agulla per acabar amb la preferència del català a la Paeria

La líder ciutadana, Ángeles Ribes, anuncia primers contactes amb el govern d'Àngel Ros, amb qui es reunirà en els propers dies | Es proposa que les notificacions s'enviïn en els dos idiomes, i que les empreses puguin presentar documentació als concursos també en castellà

22 de gener del 2016
Actualitzat a les 15:49h
Ros i Mínguez, dempeus, al davant de Ribes, asseguda
Ros i Mínguez, dempeus, al davant de Ribes, asseguda | Àlvar Llobet
El passat 9 de juliol, C's va acceptar pactar amb Àngel Ros un acord de cartipàs que li permetia a l'alcalde fermar alguns dels seus càrrecs de confiança. El tracte portava implícit, però, un canvi del reglament d'usos lingüístics del consistori, una reivindicació de la formació que lidera Ángeles Ribes per convertir la Paeria en bilingüe.

Mig any després d'aquell pacte, i passades les eleccions catalanes, les dues formacions comencen a posar fil a l'agulla per canviar la normativa, que a la pràctica acabarà amb la preferència del català a l'Ajuntament de Lleida. En aquest sentit, Ribes assegura que la seva formació ja ha mantingut els primers contactes amb membres de l'equip de govern socialista per fixar una reunió que es concretarà, probablement, per d'aquí dues setmanes.

Ribes diu que no es vol retallar competències del català

Segons la líder ciutadana, el que es pretén no és retallar competències del català al consistori, sinó que el castellà s'hi equipari, una mesura que comportaria que tota la documentació d'ofici que enviés la Paeria fos en els dos idiomes i no només en català com passa fins ara. La normativa actual indica que només s'enviaran en castellà els documents que siguin sol·licitats en aquesta llengua.

En aquest sentit, Ribes ha avançat que una altra de les propostes que posarà damunt la taula la seva formació és que les empreses que es postulin per guanyar un concurs puguin presentar la documentació també en castellà.

Àngel Ros no pot defugir aquest canvi de normativa

Fonts de la Paeria han apuntat a NacióLleida que Àngel Ros ha intentat desmarcar-se de C's sobre aquesta qüestió, un fet que s'evidencia amb les nombroses declaracions públiques que ha fet el paer en cap, que ha assegurat que l'estatus del català no es veurà alterat al consistori. De fet, les dues formacions ja han mostrat alguna desavinença pública en matèria lingüística.

A finals de juliol, el paer en cap es va negar a votar en contra del canvi de reglament d'usos lingüístics, però sí va defensar el caràcter preferent del català "en tots els àmbits de decisió municipal", una afirmació que va quedar en entredit en el ple del mes d'octubre, quan l'alcalde i el seu equip de govern rebutjaven una moció de 13 entitats lleidatanes que demanaven mantenir el català com a llengua preferent. En aquella ocasió, l'alcalde socialista va argumentar el seu vot negatiu en base a les sentències fetes pel TSJC en altres administracions.

Tot i això, en el ple del 24 de novembre, els socialistes van tombar la proposta de C's d'eliminar el conveni amb el Consorci per la Normalització Lingüística, i van pactar amb ERC la seva continuïtat. Ribes assegura que l'acord del juliol està firmat per les dues formacions, per la qual cosa el PSC haurà de negociar un canvi de reglament.