Front comú de PSC, C's i PP a Lleida per rebutjar la moció de la desconnexió

La suma d'aquests tres partits ha servit per tombar la moció a favor de la declaració del Parlament | El Comú de Lleida ha votat a favor del procés d'independència

Àlvar Llobet
27 de novembre del 2015
Actualitzat a les 23:34h
Àngel Ros i Montse Mínguez
Àngel Ros i Montse Mínguez | Àlvar Llobet

La Paeria de Lleida ha donat l'esquena aquest divendres a la moció de suport a la declaració que el passat 9 de novembre va aprovar el Parlament de Catalunya sobre la declaració de desconnexió amb Espanya. La suma dels regidors del PSC, C's i PP, 14, ha evitat que es tirés endavant el sí al text, que ha comptat amb els 12 suports de CiU, ERC, la Crida per Lleida i el Comú de Lleida, que s'ha apuntat al carro després d'acordar l'eliminació de la paraula "adhesió" del text.

El regidor del Comú, Sergi Talamonte, ha reconegut que la ruptura de Catalunya amb la resta de l'Estat espanyol ja s'ha fet "mentalment", i ha apuntat que els partits que més han treballat per la independència de Catalunya han estat el PP i C's.

La líder del PP, Dolors López, ha fet anar el mateix discurs que aquest dijous a la Diputació, i ha assegurat que el procés català “és un despropòsit amb l’única voluntat de salvar Artur Mas”. La regidora popular ha defensat la Constitució com a garant de la convivència entre espanyols.

Les paraules de López han estat rebatudes pel portaveu d’ERC, Carles Vega, que ha carregat contra els incompliments que ha fet en els darrers anys l’Estat espanyol, alhora que ha recordat la intervenció que l’executiu de Rajoy ha fet a les finances de la Generalitat. “L’Estat va contra Catalunya” ha reblat el líder republicà.

Ribes, als regidors independentistes: "Són poders de l'Estat"

La portaveu de C’s, Ángeles Ribes, ha considerat que la via independentista no té viabilitat, i ha defensat l’ordenament jurídic que subjecta els regidors independentistes, que són “poders de l’estat". Ribes ha indicat que “no hi ha democràcia sense l’estat de dret” i ha assegurat que no és competència municipal dirimir aquesta qüestió, tot i que ha anunciat un sentit del vot negatiu. La regidora ciutadana li ha recordat a Vega que el seu partit tenia "exterroristes" al Parlament, per la qual cosa ha indicat que la seva formació "té moltes coses de que penedir-se".

El cap de l’oposició, Toni Postius, ha contestat durament la regidora ciutadana, a qui ha titllat de “virreina” pel to dels seu discurs. El polític convergent ha fet memòria dels intents que Catalunya ha fet en els darrers anys per tirar endavant el procés de manera legal, una fita que no s’ha aconseguit. Postius ha lamentat el to amenaçant que han fet anar populars i ciutadans, i els ha instat a posar alternatives damunt la taula per resoldre la situació. “Jo no n’he vist cap” ha admès el regidor i nou candidat de Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats.

Francesc Gabarell, de la CUP, ha defensat la via independentista com a única alternativa per canviar el país i reformar-lo amb millors mesures socials. Sobre la Constitució espanyola, Gabarrell ha considerat que “no es modificarà mai”, i ha ironitzat sobre el to de súplica que ha demostrat el PP en la seva intervenció.

Finalment, la socialista Sara Mestres, ha indicat que el PSC “no vol la desconnexió”, i ha recordat que l’independentisme “no té majoria” per tirar endavant el procés. Mestres ha admès no entendre res de la situació política actual, que ha qualificat de “desgavell”, i ha instat a “fer política seriosament”.