La Paeria aprova el pressupost del 2016

L'equip de govern tira endavant els nous comptes amb el suport de C's i ERC, l'abstenció de CiU i PP i el no de la Crida per Lleida i el Comú | Els números pugen a 156,7 milions d'euros

Àlvar Llobet
25 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:31h
Àngel Ros, abans del ple
Àngel Ros, abans del ple | Àlvar Llobet

Àngel Ros, abans del ple Foto: Àlvar Llobet


El ple extraordinari de la Paeria de Lleida ha aprovat aquest dimecres el nou pressupost del 2016 amb els vots a favor dels 15 regidors del PSC, ERC i C's. Els nous números arriben a 156,7 milions d'euros, 1 milió més que l'any passat, segons ha apuntat la regidora d'Hisenda Montse Mínguez, que ha remarcat el caire social que tenen els nous números de la ciutat. Els comptes preveuen 8,5 milions d'euros per a inversions.

CiU s’absté perquè "no es pot estirar més el braç que la màniga"

El portaveu de CiU, Toni Postius, ha confirmat l’abstenció de la seva formació ja que ha considerat que no hi ha hagut un control de despesa suficient en l'elaboració dels números. El líder convergent ha indicat que el pressupost del 2016 perpetuen l'alta pressió fiscal per als ciutadans, alhora que ha lamentat que "es continua també amb la dinàmica d'estirar més el braç que la màniga, pressupostant partides supèrflues".

C’s vota sí, però demana que es clarifiquin les partides

La líder de C’s, Ángeles Ribes, ha anunciat el vot afirmatiu de la seva formació posant èmfasi en la necessitat que la Paeria clarifiqui alguns pressupostos i deixi de banda “el calaix de sastre” on s’han posat darrerament algunes partides. Ribes ha considerat "realistes i responsables" les esmenes presentades per C’s, i ha instat el govern de Ros a tenir un "control detallat" dels comptes municipals.

ERC avala el pressupost en base a la nova mobilitat, la cultura i el català

El líder del grup municipal d’ERC, Carles Vega, ha explicat el sentit positiu del vot dels tres regidors republicans. L’edil ha posat l’accent en la porta que s’ha obert a la Paeria per un canvi de model de mobilitat, que permetrà dibuixar un nou pla. Tot i assegurar que la postura dels republicans "no és un xec en blanc a l’equip de govern" i que l’acord "no ha estat un canvi de cromos", Vega ha defensat també l’entesa amb l’executiu socialista per facilitar un accés universal a la cultura, un punt que ha estat reblat amb l’argument que la seva formació ha aconseguit que la Paeria assumeixi la gestió del Teatre de la Llotja. Finalment, Vega ha fet esment en el blindatge del conveni que la Paeria té amb el Consorci per la Normalització Lingüística que havia proposat eliminar C’s.

La Crida per Lleida-CUP rebutja el pressupost al considerar-lo "insuficient" per ajudar les classes populars de la ciutat

Els dos regidors de la Crida per Lleida-CUP ha rebutjat els nous números del consistori argumentant que són "insuficients" per ajudar les classes populars de la ciutat. El regidor Francesc Gabarell ha assegurat que la seva formació "aposta per transformar el model de ciutat" i per "fer girar el consistori cap a l’esquerra", i ha concretat les seves raons en base a quatre eixos: redistribució dels ingressos, remunicipalització dels serveis, pla d’acció social i audiència pública.

Abstenció del PP tot i criticar l'alta pressió fiscal dels pressupostos

El PP s’ha abstingut en la votació de pressupostos, tot i que ha reconegut “la bona predisposició” de l’equip de govern. El regidor popular, Joan Vilella, ha carregat, però, contra l’executiu local per l’alta pressió fiscal a que sotmet els lleidatans amb els nous números, i ha posat el dit a la nafra en el deute que el consistori té concret amb el bancs, “a qui haurà de pagar 12,2 milions d’euros durant l’any vinent”. Vilella també ha criticar el govern del PSC per la seva poca seriositat a l’hora de culminar les inversions aprovades, “que queden reduïdes a la meitat a final de l’exercici”.

El Comú vota no perquè els pressupostos "no resolen els problemes de la gent"

Des del Comú de Lleida s’ha argumentat el no a aquests pressupostos perquè considera que “no resolen els problemes de la gent”. El regidor Sergi Talamonte ha indicat que la seva formació lamenta que la Paeria no aposti per ajudes energètiques i els temes socials, alhora que ha criticat l’equip de govern per pressupostar vendes de solars en unes operacions que seran complicades de fer. Talamonte ha carregat també contra les elevades despeses de protocol, i el desajust pressupostari que s’ha vist en els darrers anys al consistori i que "genera deute".