A la Lleida li falten 25 policies

Àngel Ros denuncia que l'Estat no dota els ajuntaments de suficients recursos

À.Ll / ACN
22 de novembre del 2015
Actualitzat el 23 de novembre a la 1:13h
Àngel Ros passant revista a la Guàrdia Urbana
Àngel Ros passant revista a la Guàrdia Urbana | Estela Busoms

La Guàrdia Urbana de Lleida té 25 places vacants per cobrir arran de la llei Montoro, que restringeix l'entrada de nous funcionaris a l'administració pública. Aquesta és una situació que afecta també altres departaments municipals i aquest diumenge l'alcalde, Àngel Ros, ha alçat la veu contra aquesta situació. Denuncia que l'Estat obliga els ajuntaments a prestar serveis que per llei no els tocaria però, en canvi, no els dota de prou recursos. Coincidint amb Santa Cecília, patrona de la Guàrdia Urbana de Lleida, l'alcalde ha passat revista als efectius, 225 agents quan haurien de ser 250.

D'altra banda, Ros també ha defensat l'honorabilitat de la "immensa majoria" dels policies locals que tenen una "actuació exemplar" davant dels casos de detencions i denúncies cap a alguns efectius del cos que han transcendit darrerament. El cas més punyent ha estat el de la detenció d'un caporal acusat de compartir pornografia infantil a Internet. Aquesta mateixa persona i dos agents més també estan sent investigats perquè se'ls acusa d'inventar-se una agressió i denunciar falsament un pare i un fill l'any 2012. El paer en cap ha dit que aquestes situacions "són desagradables i fan mal al conjunt" però considera que són "fets puntuals" i que s'ha de deixar actuar la Justícia.
 
Àngel Ros assegura que el cos de la Guàrdia Urbana actualment està ben dimensionat "pel servei normal de la ciutat" però admet que el fet de tenir 25 vacants obliga a fer més hores extres, sobretot quan hi ha actes massius com festes o curses. De moment, s'ha anunciat que a principis de l'any que ve s'obrirà un concurs públic per a dues places (del percentatge de jubilacions que sí que permet cobrir la llei).

En tot cas, el principal problema, afirma l'alcalde, és que el govern espanyol manté les restriccions de personal i pressupostàries mentre els ajuntaments han de continuar exercint competències que per llei no els tocarien. En aquest sentit, ha recordat que aquest any han rebut una carta del Secretari d'Estat de la Funció Pública on els "prega" que continuïn prestant aquests serveis malgrat la lleu digui que no són competències municipals "perquè les altres administracions encara no han resolt com els poden prestar". "És obvi que això és una manca de visió de gestió pública de l'Estat en l'organització dels serveis públics als ciutadans", ha dit. Ros també creu que "caldria poder cobrir més places de les que permet la llei" i sobretot disposar de "més recursos per poder prestar millor els serveis que la llei diu que no hem de prestar".

L'alcalde ha remarcat que l'aportació de l'estat i la Generalitat al pressupost de la Paeria del 2016 és del 29%, quan històricament aquest percentatge era del 33%.

D'altra banda, l'intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, ha destacat que treballen en coordinació amb Mossos d'Esquadra i les altres forces de seguretat de l'estat i "en principi la seguretat a la ciutat està més que garantida" davant l'amenaça terrorista. Tot i això, ha admès que "la garantia absoluta no existeix". Ibarz ha puntualitzat que no tenen cap avís especial que a Lleida hi hagi més risc que en altres zones de patir un atemptat.

Els responsables de la Guàrdia Urbana també han assegurat que s'han repartit les 200 armilles antibales que es van comprar i que tots els agents que estan al carrer la porten. De moment no està previst cap altre novetat en relació al funcionament del cos però la regidora de l'àmbit, Sara Mestres, ha puntualitzat que estan molt satisfets amb la unitat ciclista i l'objectiu és ampliar-la dels sis efectius actuals a deu quan es pugui.

Aquest diumenge també s'ha condecorat agents que han tingut actuacions rellevants com ara el que va salvar un nen d'ofegar-se a Cambrils quan estava fora de servei o els agents de la unitat ciclista que van salvar una persona que havia caigut al canal.