La CHE confirma que Agramunt va fer la residència en una zona inundable

L'organisme assegura no tenir constància de cap expedient referent a la construcció de geriàtric

ACN
03 de novembre del 2015
Actualitzat a les 23:52h
Bombers treballant per treure aigua de la residència
Bombers treballant per treure aigua de la residència | Oriol Bosch

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha confirmat aquesta tarda que la residència geriàtrica d'Agramunt on aquest dimarts han mort quatre àvies es trobava en zona considerada inundable a la llera del riu Sió, tal com delimiten els mapes de perillositat i risc elaborats per l'organisme fa un parell d'anys. Aquesta informació contradiu així els responsables del centre que defensen que aquest estava construït en zona no inundable.

Tot i això, la CHE deixa clar que la qualificació de zona inundable inclou diferents àmbits en alguns dels quals es poden consolidar infraestructures en tot i que amb determinades condicions. Així mateix, fonts de l'organisme remarquen que no en totes les zones inundables es requereix un informe individualitzat però en cas de determinats equipaments pot ser necessària una autorització de la CHE, que després haurà de tramitar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L'organisme recorda que en el cas de Catalunya, la tramitació dels expedients per a la construcció d'equipaments correspon a l'ACA, mentre la seva resolució recau en la CHE, des d'on asseguren no tenir constància de la tramitació ni de la resolució de cap expedient referent a la construcció de la residència geriàtrica d'Agramunt. Així mateix, des de la CHE asseguren que tampoc tenen coneixement que la Generalitat hagués iniciat la tramitació de l'expedient en qüestió.

Tot i això, l'organisme de conca remarca que caldria veure si la construcció de la residència requeria d'una autorització individualitzada o si està dins el pla d'ordenació urbanística municipal. També caldrà analitzar amb detall la situació de la llera "perquè no és el mateix zona de flux preferent, zona de domini públic hidràulic o zona de policia d'aigües".