Un 20% dels lleidatans que volia votar per correu no ho va poder fer

El vot independentista de l'estranger creix deu punts respecte al que es va registrar el passat diumenge a les urnes de la demarcació de Lleida.

Àlvar Llobet
01 d'octubre del 2015
Actualitzat a la 13:37h
El 20% dels lleidatans que van demanar les paperetes dels partits del 27-S per votar per correu no ho van poder fer. Així ho ha informat aquest dimecres el Govern de la Generalitat, que ha destaca que a la demarcació de Lleida es van emetre un total de 1.313 vots tot i que hi van haver 1.676 persones que van fer els tràmits per poder-ho fer. Els cens estranger a la demarcació era de 14.623 electors.

D'aquests votants que sí van poder participar en aquestes eleccions, el 65%, és a dir, 857 persones, van fer-ho per la candidatura de Junts pel Sí, mentre que 108 es van decantar per la CUP, un 8,2%. El percentatge que donen els vots independentistes per correu és del 73,4%, una dada que suposa un augment de deu punts en comparació al que es va obtenir de les urnes el passat diumenge.

Diversos lleidatans han testimoniat a NacióLleida els problemes que han tingut a l'hora de poder votar, i fins i tot n'hi ha hagut que no ho han pogut fer. És el cas de Griselda Messegué, una balaguerina que viu a Buenos Aires i a qui Correus li va perdre les paperetes tot i demanar-les amb gairebé un mes de marge.

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha anunciat aquests dilluns durant la roda de premsa posterior al consell executiu que la Generalitat presentarà un recurs al Tribunal Suprem per les incidències detectades en el vot dels catalans a l'exterior. Aquesta és una de les decisions adoptades davant de la negativa continuada de la Junta Electoral Central a l'hora de facilitar l'ampliació de terminis del vot per correu.

El Govern estudiarà vies de defensa davant les instàncies internacionals si s'esgoten les de l'Estat. Una altra de les iniciatives que posarà en marxa el Govern és un web per recollir «de manera exhaustiva» tots els casos de catalans que hagin tingut problemes en el vot exterior en aquestes eleccions. 

La consellera evita acusar Madrid dels problemes per votar des de l'estranger

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha evitat parlar d'intencionalitat política però s'ha queixat de l'"arcaisme" de l'Estat, que creu que ha "vulnerat" de forma "flagrant" un dret bàsic ciutadà. Ara bé, ha reconegut que el perfil majoritari del votant estranger és afí a opcions sobiranistes. "En democràcia el vot és sagrat, impedir-ne molts no és democràcia", ha reblat tot demanant a Europa que "prengui nota" de la situació. En total, el 7,5% del cens estranger ha participat d'aquestes eleccions.
 

La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Enquesta: què votaràs el 27-S?

La porra del 27-S: reparteix els 135 diputats del Parlament

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S