Junts pel Sí destaca la victòria a tots els municipis de la demarcació de Lleida

C's i la CUP també celebren els resultats a Lleida, PSC i PPC es mantenen, i Unió i CSQEP lamenten la davallada de vots que els deixa fora del Parlament

ACN
28 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:10h
Membres de Junts pel Sí a Lleida
Membres de Junts pel Sí a Lleida | Oriol Bosch

Membres de Junts pel Sí a Lleida Foto: Oriol Bosch


La victòria de Junts pel Sí amb 10 diputats a la demarcació de Lleida s'ha celebrat eufòricament a la seu electoral que la candidatura ha situat en un restaurant proper als Camps Elisis de la capital del Segrià. El cap de llista, Josep Maria Forné, ha dit que han guanyat a ''tots els municipis de la demarcació, fet que reforça l'aportació de Lleida al procés cap a la independència''.

Els resultats també s'han celebrat amb eufòria a les seus de C's, que amb 2 diputats es situa com a segona força a Lleida, i a la de la CUP, que per primera vegada tindrà representació lleidatana al Parlament. Més moderació s'ha vist al PPC i el PSC, que tenen 1 diputat, i cares llargues a UDC i CSQEP, que queden fora.Unes 200 persones s'han aplegat al local on Junts pel Sí han seguit la nit electoral a Lleida. La gent ha començat a arribar passades els nou del vespre i la satisfacció s'ha desfermat quan han aparegut per la pantalla gegant els líders de la candidatura en les seves intervencions a Barcelona. Ha estat llavors quan s'han sentit els primers crits d'''independència'' i aplaudiments pel resultat electoral.

Posteriorment ha estat el cap de llista, Josep Maria Forné, qui s'ha dirigit als assistents, entre els qui hi havia molts dirigents de CDC i ERC a Lleida. Forné ha volgut deixar de manifest que la formació ha guanyat a ''tots'' els municipis de la demarcació, per la qual cosa es referma el compromís de Lleida al procés cap a la independència. En aquest sentit, ha assegurat que és ''indiscutible'' que el projecte ''tira endavant'' però que cal ser conscients del resultat així com del que significa, per tal de saber-lo gestionar.

Forné ha instat a ''il·lusionar-se'' amb la victòria de Junts pel Sí i les forces sobiranistes i ha remarcat ''l'esforç col·lectiu'' que ha representat aconseguir-la, per la qual cosa ha posat esperança en no defraudar als votants. Finalment, Forné, ha dit que de la mateixa manera que Junts pel Sí són respectuosos amb el resultat electoral de totes les candidatures als comicis, ''les altres forces han de ser respectuoses amb la nostra victòria''.
 

Sara Vilà s'ha quedat fora del Parlament Foto: CSQEP


Vilà admet que la seva posició sobre la independència els ha passat factura

La candidata de Catalunya Sí que Es Pot per Lleida, Sara Vilà, ha admès que la posició ''matisada'' que tenien sobre la independència els ha acabat passant factura i ha reconegut els ''bons resultats del sí però també del no''. Vilà ha lamentat que la campanya hagi estat ''polaritzada'' sobre el procés i que per això els hagi costat explicar el seu missatge social.

Vilà també ha dit que ''tard o d'hora'' s'haurà de celebrar un referèndum sobre la independència i negociar amb l'estat espanyol i serà llavors quan el full de ruta de CSQEP ''prendrà protagonisme''. Així mateix, ha lamentat que per primera vegada el Parlament tindrà un marcat caràcter de dretes amb Junts pel Sí i C's.
 

Ramon Usall, primer diputat de la CUP a Lleida Foto: Salvador Miret


Eufòria a la CUP per l'obtenció d'un diputat a Lleida i per la victòria de l'independentisme

La CUP ha celebrat eufòricament l'obtenció per primer cop d'un diputat al Parlament per la circumscripció de Lleida i també per la victòria de l'independentisme en aquestes eleccions, que el partit enfocava en clau plebiscitària. El cap de llista i futur diputat, Ramon Usall, ha agraït en primer lloc la feina feta pels militants aquesta campanya, "des de l'Aran i el Pirineu fins a Ponent", i ha deixat clar que "no me n'hi vaig sol sinó que me n'hi vaig amb tots vosaltres".

Usall també ha donat les gràcies a tots aquells lleidatans "que han confiat en el projecte de la unitat popular i amb la voluntat de ruptura democràtica de l'esquerra independentista". "Que sàpiguen que no els fallarem", ha sentenciat. Finalment, també ha volgut recordar aquelles persones "que ens han precedit en la lluita i que s'han deixat la pell per la llibertat del seu país". "Hem estat dignes d'aquest fil roig i hem deixat escrit pels llibres d'història que Ponent i els Pirineus són el bressol de la república catalana". "Al salvatge oest ha nascut la república catalana", ha afirmat Ramon Usall, acompanyat pels crits d'independència dels presents al Beat, Café i Soul del barri de Cappont de Lleida, on la formació ha seguit l'escrutini.
 

Marisa Xandri ha entrat com a diputada al Parlament Foto: Salvador Miret


Cares llargues al PP per la pèrdua d'un dels dos diputats del partit

Les cares llargues han marcat la nit electoral al PP de Lleida, després que la formació hagi perdut un dels dos diputats que tenia al Parlament. Marisa Xandri, que repetirà com a diputada, ha agraït el suport de l'equip de la candidatura per la feina feta a la campanya i de la gent que seguit confiant en la formació.

Al restaurant Sant Bernat de Lleida i davant de militants i simpatitzants, Xandri ha reconegut que "els resultats no eren els que volíem perquè volíem revalidar els dos escons, no ha estat possible però continuem mirant endavant i continuarem treballant per una Lleida dins d'una Catalunya integradora, que mai sortirà d'Espanya , ni sortirà d'Europa, que els quedi clar", ha remarcat. La cap de llista per Lleida del PP s'ha qüestionat "què faran ara aquells que han tret uns bons resultats" i ha exigit que el futur Govern "governi per a tots els catalans i no només per als seus com han fet fins ara" i, per això, ha afirmat que "allà estarà el Partit Popular".
 

Ciutadans va celebrar la victòria Foto: Laura Cortés


Alegria a C's, que passa de 0 a 2 diputats per Lleida

Ciutadans ha celebrat amb eufòria a la seva seu de Lleida els dos diputats aconseguits a la circumscripció. "Estic molt feliç perquè a Lleida no hem tingut fins ara cap representant de Ciutadans al Parlament i ara en tenim dos", ha dit cap de llista de Ciutadans a Lleida, Jorge Soler, que ha afegit que sortien amb un bon projecte i un avantatge; "un programa molt fàcil d'explicar que respon a les necessitats de tothom", ha assegurat.

Soler també ha celebrat el resultat del partit a Catalunya i el fet que la democràcia "ha funcionat" perquè la gent ha anat a votar "massivament". "Demà torna la normalitat a Catalunya i nosaltres seguirem treballant pel nostre projecte per a tothom amb seny i diàleg", ha conclòs.
 

El PSC ha tret un diputat per Lleida Foto: Laura Cortés


El PSC manté el diputat per Lleida

El PSC ha celebrat aquest diumenge amb moderació l'haver mantingut el diputat per Lleida al Parlament. El cap de llista del PSC, Óscar Ordeig, s'ha felicitat també per ser la tercera força política, tant a Lleida com a Catalunya i per haver anat "de menys a més". "Teníem unes enquestes molt adverses però hem estat capaços al final de mobilitzar la nostra gent" , ha descacat. Ordeig ha alertat que no hi ha una majoria clara i que caldrà veure quins pactes es podran fer.

UDC es queda sense representació, tot i aconseguir més del 3% dels vots a Lleida

Unió Democràtica de Catalunya ha quedat sense representació ja que, tot i haver aconseguit més del 3% dels vots a Lleida, no ha assolit aquest mínim en el conjunt de Catalunya. UDC doncs, queda fora del Parlament. El cap de llista del partit a Lleida, Josep Maria Pelegrí, ha acceptat els resultats, ha felicitat els guanyadors i ha assegurat que el partit seguirà treballant per les Terres de Lleida, el Pirineu i l'Aran com ha fet fins ara. Pel que fa als resultats de la resta de partits, Pelegrí veu complicat el futur de Catalunya ja que les majories no han estat clares i la governabilitat serà "difícil".