Quan l'art i el paper es proposen salvar junts una ermita del segle XI

Dos artistes es plantegen conservar l'ermita de Santa Maria de la Serra de Farrera a través d'un sistema innovador

Jordi Ubach
29 de juliol del 2015
Actualitzat a la 1:28h
Dario Zeruto, aplicant la tècnica a l'ermita de Santa Maria de la Serra.
Dario Zeruto, aplicant la tècnica a l'ermita de Santa Maria de la Serra. | Dario Zeruto

Folrar de paper una ermita en avançat estat de deteriorament però d'un alt interès arquitectònic i històric per tal de conservar-la i preservar-la. D'això tracta 'In Situ, landart per la memòria històrica', un innovador projecte promogut pels artistes Dario Zeruto i Hélène Genvrin que va néixer ara fa cinc anys gràcies a la Beca a la Creació del Centre d'Art i Natura (CAN) de Farrera.

Aquest projecte planteja una instal·lació efímera a l'ermita Santa Maria de la Serra de Farrera a partir de la fabricació in situ de paper per tal de recobrir parcialment les parets de l'ermita i formar una "cintura" envoltant blanca. L'edifici està en total estat d'abandó i actualment pateix degradacions importants: dos grans esvorancs a les façanes est i oest i el sostre molt danyat amenacen l'ermita d'un esfondrament complet dels murs. "Una intervenció urgent podria ajudar a preservar aquest edifici", asseguren els artistes.

La base conceptual d'aquest projecte té dos components vinculats a un únic concepte: la memòria històrica. D'una banda és una crida enèrgica sobre la necessitat de restaurar, conservar i recuperar per a la comunitat un edifici dels segles XI i XII d'indubtable interès arquitectònic i històric. D'altra banda el paper que ha jugat aquest edifici en els successos de la Guerra Civil espanyola que, segons la tradició oral dels habitants de la zona, exercia de refugi de la resistència oferta per les milícies republicanes davant l'avanç de les forces militars del règim feixista.
 

Cintura de paper a Santa Maria de la Serra. Foto: Dario Zeruto


Amb 'In Situ, landart per la memòria històrica' Zeruto i Genvrin es proposen "cridar l'atenció sobre aquesta trista constatació a través d'una acció artística participativa", involucrant als veïns en tot el procés creatiu. "El nostre objectiu és fomentar un debat sobre el futur de l'ermita i que s'iniciïn iniciatives de restauració", afegeixen. La intervenció genera un impacte visual visible des de qualsevol punt de la vall, un focus encès sobre aquesta zona feble que requereix una atenció especial.

Amb la finalitat de tirar-ho endavant, els dos artistes han engegat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per aconseguir els fons econòmics que els permetin desenvolupar el projecte. En gairebé tres setmanes ja han aconseguit sobrepassar el 70% de l'objectiu, tot obtenint una resposta molt favorable, amb mecenes que arriben des de Berlín fins a Port Vallarta a Mèxic.