El papa Francesc pensa en la supressió del coprincipat d'Andorra segons «La Vanguardia»

El pontífex no veu amb bons ulls que l'església estigui relacionada amb un estat que gira al voltant de la banca | La seva eliminació acabaria amb una estructura legal que es remunta del 1.278

Redacció
01 de juny del 2015
Actualitzat a les 15:44h
Joan Enric Vives, bisbe d'Urgell, amb el Papa Francesc
Joan Enric Vives, bisbe d'Urgell, amb el Papa Francesc

El Papa Francesc estaria pensant en la supressió del coprincipat d'Andorra. Segons publica avui el periodista Enric Juliana al diari "La Vanguardia", el pontífex no veu amb bons ulls que el bisbe d'Urgell sigui, alhora, cap d'un estat que gira entorn a la banca i que ha estat colpejat per escàndols com el de la Banca Privada d'Andorra, denunciada pel departament del Tresor dels Estats Units, que ha demanat informació sobre moviments bancaris.

El diari apunta que Francesc no creu que aquesta situació política a Andorra encaixi bé amb els seus postulats, fonamentats en l'austeritat i la transparència. En resum; el papa no vol que l'església estigui vinculada a un estat sota sospita quan una de les seves prioritats és sanejar la banca vaticana i treure-li l'aura de foscor que l'envolta.

En aquest sentit, la idea de Francesc seria deixar vacant aquesta plaça, que podria ser ocupada pel Rei d'Espanya. Tot i això, el rotatiu apunta que també hi haurien altres opcions com la de Catalunya, i recorda que Jordi Pujol va pensar en fer-se amb el coprincipat durant els anys 80.

Tot i aquesta voluntat que descriu Juliana, els col·laboradors de Bergoglio haurien alertat del perill d'obrir una profunda crisi si es fessin les coses amb rapidesa. Un dels que hauria aconsellat anar amb peus de plom en aquesta qüestió seria el secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, bon coneixedor de la realitat andorrana. No obstant aquestes alertes, el diari barceloní indica que aquesta és una carpeta que està oberta i que pot arribar a condicionar l'elecció d'un nou bisbe d'Urgell si s'acaba confirmant que l'arquebisbat de Barcelona serà per Joan Enric Vives, actual copríncep d'Andorra i que surt a totes les travesses per substituir Sistach.

Un coprincipat que es remunta al 1.278

El coprincipat d'Andorra es remunta a l'any1.278,quanes va signara Lleida,sotal'arbitridel reiPereII,el primer 'pareatge'entre el comtede Foixiel bisbed'Urgellper compartirla sobiraniade les valls andorranes.