S'inicia una campanya contra el glifosat, herbicida cancerigen

Som lo que Sembrem recull signatures per aconseguir que es retiri del mercat

Redacció
22 de maig del 2015
Actualitzat a les 12:56h
575_1432285259glifosat_portada
575_1432285259glifosat_portada
Som lo que Sembrem ha iniciat una campanya de recollida de signatures i adhesions per aturar el glifosat, un herbicida que a finals del passat mes de març, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va classificar com a «probable cancerigen», tot reconeixent la seva relació amb el desenvolupament de limfomes no-Hodgkins en estudis epidemiològics de poblacions humanes i les «evidències convincents» que provoca càncer en animals de laboratori.

La declaració de l’OMS s’ha produït al mateix temps que TV3 i altres mitjans estaven emetent un anunci publicitari d’un producte comercial (el Roundup), la substància activa del qual és l’herbicida glifosat.

Actualment, és l’herbicida més utilitzat en la major part de cultius no ecològics (cereals, fruiters, arboris de secà, etc.) i també en els parcs, jardins i carrers de pobles i ciutats.

Es tracta d’un herbicida principalment comercialitzat per Monsanto, que va ser propietària de la patent fins l’any 2000. Va ser introduït en el mercat com un producte no residual i biodegradable, fet pel qual l’empresa ja va ser condemnada per publicitat enganyosa el 2007 als Estats Units.

Al contrari de la propaganda, avui sabem que el glifosat ha passat a la cadena alimentària i que es pot trobar en el cos d’una part molt important de la població europea, com va demostrar un estudi de l’associació Amics de la Terra.

A més d’això, està contaminant greument les aigües de Catalunya, que en molts freàtics tenen concentracions mitjanes de glifosat al llarg de l’any superiors a 0’1 μg.l-1, valor màxim admès per la normativa europea (Directiva 2006/118/EC).

El Parlament holandès ja ha aprovat, amb efectes a partir de l’1 de novembre de 2015, prohibir l’ús d’aquest herbicida, entre d’altres, en activitats no agrícoles, de jardineria, i de manteniment de infraestructures.

Tal com s'ha denunciat en la campanya contra el glifosat des de l’any 2012 (vegeu-ne l'argumentari sencer en
), des de Som lo que Sembrem estan convençuts que aquest producte comporta greus problemes de salut pública i de contaminació ambiental. Per aquests motius demanen:

• A la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la resta de mitjans públics que eivitin qualsevol anunci de Roundup o Glifosat.

• Al govern de la Generalitat de Catalunya que retiri del mercat tots els productes que contenen Glifosat.

• Als partits polítics que es comprometin, abans de les pròximes eleccions autonòmiques, a eradicar-ne el seu ús.

• A tots els ajuntaments i administracions catalanes que abandonin immediatament l’ús d’herbicides en els entorns urbans, periurbans i vies de comunicació, i posin en marxa les alternatives existents de jardineria ecològica.

Podeu signar, com a individus o col·lectius, en aquesta pàgina.