CiU, davant del repte de mantenir l'hegemonia a Mollerussa

El govern local ha capgirat la situació econòmica del consistori en la darrera legislatura, un fet que li podria tornar a donar a Marc Solsona la majoria absoluta

Àlvar Llobet
22 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 0:02h
La plaça de l'Ajuntament de Mollerussa
La plaça de l'Ajuntament de Mollerussa

La capital del Pla d’Urgell és, probablement, la ciutat on menys canvis s’esperen a les urnes. L’actual alcalde, Marc Solsona, de CiU, gaudeix d’una còmoda majoria absoluta que va assolir el 2011 després que mesos abans hagués agafat el relleu del govern socialista, ofegat per la gestió d’un consistori que només sortia a la premsa per ser un dels més endeutats del país. Solsona va arrasar obtenint 10 dels 17 regidors del plenari, i durant aquests darrers quatre anys el govern municipal ha aconseguit anar revertint la situació econòmica i consolidant la força d’un model de fires líder a Ponent.

Financerament, la capital del Pla d’Urgell té un 36% menys de deute que el 2011, una reducció que també s’ha vist en el volum de factures al calaix que té el consistori per a pagar proveïdors, que si fa quatre anys sumaven un total de 7,3 milions d’euros, ara és de 302.000 euros. Aquest canvi s’apuntala amb la millora de les perspectives comercials; en el darrer any, Mollerussa ha tingut un saldo positiu pel que fa a la relació entre els comerços que han obert i els que han tancat, 38 a 31.

Els indicadors econòmics del municipi reforcen la imatge de Solsona com a alcalde de la generació yuppie-convergent que ha estat capaç de donar la volta a la situació, i aquesta carta de presentació és un aval que li pot funcionar bé el proper 24-M. Per acabar-ho d’adobar, la candidata del principal partit de l’oposició és Teresa Ginestà, l’exalcaldessa que va haver de fugir de l’incendi econòmic de l’ajuntament i que ha entrat com a cap de llista a darrera hora després de la renuncia del Pere Gatnau. El PSC no sembla que tingui el millor candidat, doncs, per plantar cara.

Qui sí ho pot fer és ERC, que ha renovat la seva imatge i ha posat al capdavant un dels candidats amb més swing de Ponent. Engelbert Montalà té perfil de candidat, i és jove com Solsona, però no es pot plantejar ara com ara un sorpasso que el faci alcalde. Si és cert que la no presència de la CUP al municipi l’ajuda a fermar vot independentista, no ho és menys que el recorregut que hauria de cobrir la seva formació per arrabassar-li la vara d’alcalde a CiU és enorme, i més si es té en compte que Montalà no acaba de ser conegut del tot al municipi. Els republicans compten amb un sol regidor, i tot i que poden fer variar els equilibris, l’alcaldia queda llunyana.