Les principals propostes dels partits de Lleida en economia i hisenda

La congelació de les taxes municipals i l'impuls de polítiques d'ocupació, dues de les propostes estrella de les formacions

Àlvar Llobet
20 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:20h
Imatge d'un ple de la Paeria d'aquest any
Imatge d'un ple de la Paeria d'aquest any | Paeria

Partit dels Socialistes de Catalunya



- Continuarem amb la congelació dels impostos i taxes de caràcter general. El model de fiscalitat en què creiem garanteix la contenció dels impostos i l’equitat de la càrrega impositiva. Sense impostos no seria possible continuar mantenint la inversió en serveis socials i educatius que es fa, i continuar garantint que no hi ha cap retallada en serveis, encara que la Generalitat sí que ha deixat de pagar a l’Ajuntament la part que li correspon en la prestació dels serveis. Tot i així, la congelació i les bonificacions  pretenen evitar la pressió fiscal en aquests anys de dificultats econòmiques per a les famílies.

- Continuarem, a més de la congelació  de l’Impost d’Activitats Econòmiques, el bonificant amb un 20%, 30% i 40%  a les empreses que augmentin les seues plantilles. Un ajuntament no té competències en ocupació, però  el model de govern en què nosaltres creiem aposta per un ajuntament responsable en la creació de llocs de treball i en la disminució de l’atur. Per això, a més de continuar amb els plans d’ocupació de l’IMO, continuarem també bonificant les empreses  de la ciutat que donin oportunitats i llocs de treball. 

- Continuarem aprofundint en les bonificacions de totes les taxes educatives  per a les famílies nombroses i monoparentals  (50%) i de necessitats especials (75%). El suport a l’educació com a dret és una línia estratègica per continuar construint el model de ciutat que volem. Les bonificacions s’afegeixen a altres mesures socials, tenen com a objectiu evitar la fractura educativa i garantir que tothom pugui arribar a l’èxit escolar.

- Continuarem bonificant amb el 50% de l’IBI els habitatges que es posen a disposició de lloguer a través del Programa de Medicació per al Lloguer Social que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Lleida. Poder tenir a disposició de les persones que es troben en risc de desnonament habitatges de caràcter social és una prioritat, en moments de dificultats com els actuals. Es vol donar l’oportunitat a persones que han heretat habitatges, o que en tenen de tancats, i no els necessiten  a què els cedeixen a la borsa d’Habitatge per a finalitats socials. La fiscalitat és positiva en aquest sentit com a mesura per a incentivar la cessió dels habitatges que no s’usen.


Convergència i Unió



- Gestió eficient de les finances municipals. L’esforç realitzat pels ciutadans en pagar impostos s’ha de traduir en una gestió eficient de les finances municipals. L’impuls de l’economia i gestionar amb transparència i rigor els diners dels ciutadans tot garantint els serveis ha de ser la base d’una bona administració. La Paeria necessita una planificació estratègica que tingui en compte la racionalització de la despesa per ajudar les famílies i les empreses a millorar la situació.

- Tarifa plana dels impostos municipals per ajudar a les famílies. Impulsarem una “tarifa plana” dels impostos municipals que permetrà a les famílies de Lleida afrontar les obligacions amb l’Administració de forma planificada. Apostem per adaptar la fiscalitat a les necessitats de les famílies perquè volem una Administració al servei de la ciutadania.

- Rebaixa de l’IBI i congelació de les taxes municipals. Abaixarem l’IBI gràcies a una revisió cadastral del terme de Lleida. Congelarem i adequarem les taxes i els preus públics municipals. Volem que Lleida deixi d’encapçalar el rànquing estatal en els principals impostos municipals i que s’ajustin al servei.

- Pla general dels recursos públics. Impulsarem un pla financer general dels recursos públics creïble amb la voluntat de limitar l’endeutament, abaixar la pressió fiscal a les famílies que més ho necessiten i a les empreses tot impulsant l’economia productiva de la ciutat. I cada any s’aprovarà un pla de grans inversions rigorós per evitar més endeutament i assegurarem que totes les inversions previstes tenen un pla financer associat viable i responsable. 


Partit Popular


- Traslladar l'actualització dels valors cadastrals al rebut de l'IBI. Si el Partit Popular governa a la Paeria traslladarà l’actualització dels valors cadastrals al rebut de l’IBI. Rebaixarem el tipus de gravamen de l’IBI, fet que suposarà una rebaixa del 15% en els rebuts de l’Impost sobre Béns Immobles.
 
- Impulsarem el Pla per a l’impuls de l’Ocupació, un Pla amb els objectius específics següents. Accés al mercat de treball dels ciutadans de Lleida, a través d'accions que afavoreixin la seva contractació. Impulsar el desenvolupament de nova activitat empresarial mitjançant el suport a l’autoocupació dels emprenedors. Donar suport el desenvolupament de l'activitat empresarial.
 
- Eliminarem la taxa per a la Llicència d’obertura.
Derogarem per a l’exercici 2015  la taxa per la prestació d’intervenció administrativa, prèvia de llicència, comunicació prèvia o declaració responsable i dels controls posteriors de les activitats. (Sens perjudici de l’obligació de proveir-se de l’autorització corresponent, llicència, comunicació prèvia o declaració responsable de conformitat amb la Llei 20/2009, de 4 de desembre).
 
- Crearem el Viver d’Emprenedors. L’objectiu d’aquesta proposta és obrir el viver d’emprenedors a tota la ciutat, és recolzar i afavorir iniciatives empresarials que generin ocupació i aportin innovació industrial, comercial o de serveis. Amb aquest objectiu proposem habilitar una partida pressupostària d’ajuts a emprenedors per a facilitar el local, o el pagament d’aquest i el subministrament dels serveis bàsics durant un any. Un servei que tutelaria el projecte des de l’inici, oferint tanmateix informació i assessorament puntual. En definitiva, amb aquesta proposta s’ofereix una oportunitat a aquells emprenedors que per falta de recursos o manca de crèdit no poden dur a terme projectes que poden generar riquesa i ocupació a la nostra ciutat.


Esquerra Republicana de Catalunya- Avancem



 
- Reducció de l'IBI i de l'impost de circulació. Farem una revisió cadastral per adequar-la a la situació immobiliària actual, lluny dels preus desorbitats de l'època de la bombolla immobiliària. Això comportarà una reducció considerable de l'Impost de Béns Immobles, més justa i equitativa. També aplicarem bonificacions a l'impost de circulació per als propietaris de vehicles que no tinguin sancions.
 
 - Contenció de la despesa. Reduirem les despeses de l'Ajuntament per ajustar la realitat econòmica de l'administració local a la de la ciutadania. Pel que fa a l'apartat de protocol, l'objectiu és arribar a la despesa zero deixant de gastar diners en regals. D'altra banda, revisarem les concessions i contractacions de serveis públics per exigir el millor servei al preu més assequible.
 
 - Promoció econòmica. Destinarem 150.000 euros a microcrèdits per als emprenedors que vulguin obrir un negoci o botiga. Aquesta ajuda anirà destinada especialment als més joves i a la dinamització de barris amb poc teixit comercial i empresarial com el Centre Històric.
 
 - Pagament de les factures a 30 dies. L'Ajuntament no pot ser un dels principals deutors de les empreses, la majoria de vegades, petites i mitjanes empreses i autònoms. Per això ens comprometem a pagar els proveïdors de serveis a 30 dies des de la data de la factura. D'altra banda, contractarem empreses locals i centres especials de treball amb l'objectiu de donar feina a un dels sectors amb més problemes d'ocupació.


Ciutadans




- Una Paeria transparent, accessible, responsable. A Ciutadans creiem que l'ajuntament, com a administració més propera, ha de ser exemple de bona gestió per generar confiança i demostrar transparència en el servei als seus veïns. Un mandat de quatre anys no és un xec en blanc i els últims successos esdevinguts a Lleida, amb el lamentable espectacle de les oficines Antifrau i Anticorrupció entrant a investigar a la Paeria, posen damunt de la taula la necessitat de lleres participatius ciutadans, de controls exhaustius i de racionalització, fiscalització i exposició pública de tot el concernent a la gestió local.

- Impostos municipals. La suficiència financera dels nostres ajuntaments passa per canviar l'actual sistema de finançament. Proposem l'establiment per llei d'una participació del 15% de l'IRPF (42,5 estat, 42,5 CCAA) i del 2% de l'IVA, seguint el model alemany, en el cas de la Paeria, això significaria passar dels 2.483. 484 euros actuals a xifres que rondarien els 22 MEUR només en concepte de traspàs d'IRPF. Congelarem la quota de l'IBI i establirem una rebaixa dels tipus per absorbir els increments de valors cadastrals establerts en la bombolla immobiliària. Actuarem igual en el cas de les plusvàlues.

- Grans infraestructures. Si alguna cosa ha quedat clara en aquests últims anys és que el model d'infraestructures faraòniques al qual ens vam veure abocats per part dels diferents governs municipals ha deixat una ciutat excessivament endeutada i amb uns equipaments la gestió ens sembla molt millorable des del punt de vista de la racionalització i del servei a la ciutadania. Per tant, la nostra aposta no serà la construcció de noves grans infraestructures, sinó la revisió i racionalització de les ja existents, procurant que els seus usos repercuteixin de la forma més beneficiosa possible als veïns de Lleida.

- Serveis per la ciutadania. Vetllarem perquè des de la Paeria es presti suport a les famílies amenaçades amb la pèrdua del seu habitatge, promovent ajudes com assessorament legal o assistència social que possibiliten acords amb les entitats financeres per evitar els desnonaments. A més, des de Ciutadans ens comprometem a implicar-nos en la modificació de la llei hipotecària perquè estableixi la dació en pagament. Fomentarem així mateix la rehabilitació d'habitatge destinat al lloguer social i Bonificarem amb fins al 95% de l'IBI a aquells pisos els propietaris els cedeixin per a pisos de lloguer social.



Iniciativa per Catalunya-Verds, Esquerra Unida Alternativa, Moviment d'Esquerres




- Penalitzar els bancs o propietaris que tinguin més de 5 pisos buits. Fomentarem posar-los en lloguer social (“o lloguer real”, és a dir, pagant segons les possibilitats econòmiques).
 
- Revisar i endurir el plec de condicions que han de complir les grans superfícies per instal·lar-se a la ciutat. Entre elles, garantir la creació de llocs de treballs estables i amb condicions econòmiques dignes.
 
- Lleida, capital de l’economia verda de Catalunya (biomassa, productes ecològics i de proximitat, energies renovables, etc). Promoure la reactivació industrial de la ciutat, amb empreses de mida mitjana que desenvolupin l’economia agroalimentària. Fomentar un Green New Deal local, basat en l’aposta per l’economia verda.
 
- Auditoria pública per revisar totes les despeses que s'han dut a terme al consistori durant les darrers anys.
L'objectiu és poder comprovar l'estat real de l'economia de la Paeria.


Crida per Lleida - CUP



- Remunicipalitzar els serveis públics privatitzats. Aigua, transport públic, recollida de residus, atenció domiciliària a la dependència, menjadors escolars de les escoles bressol i neteja de locals municipals, així com eliminar el contracte de gestió de radars i multes, per prioritzar la rendibilitat social per sobre del benefici privat i dignificar les condicions de treball i de servei que reben els usuaris.

- Recuperar la xarxa de mercats municipals junt a una estratègia per impulsar el producte de l’Horta lleidatana i de proximitat. Per protegir el comerç local front les grans superfícies i restablir la relació de proximitat entre el col•lectiu consumidor, venedor i productor, per aconseguir la reversió local del benefici i la nostra sobirania alimentària. Remunicipalitzar els espais privatitzats com el mercat de Cappont i combinar els usos comercials i socials en favor de les necessitats dels barris.

- Realització d'una auditoria ciutadana del deute de l’Ajuntament. Desemmascarar i destriar el que ha de ser pagat del que no, d'acord amb la idea que existeixen responsabilitats en el deute contret que no corresponen al conjunt de la ciutadania sinó a la mala gestió política. I posterior referèndum amb informació exhaustiva prèvia dels comptes municipals per determinar la xifra total del deute il•legítim i les accions legals de restitució.

- Afavorir l’economia cooperativa que estableix relacions econòmiques més justes i l’economia social que ocupa els col·lectius més desafavorits per l’atur i la precarietat. Introduir criteris progressius de renda a l’IBI i a la resta d’impostos municipals per a que pagui més qui més té. 


Comú de Lleida



- Farem una gestió econòmica transparent i participativa. La transparència és la millor garantia contra la corrupció i els amiguismes. Realitzarem una Auditoria del deute per acabar amb les opacitats. Tots els comptes, contractes i concessions seran accessibles.  Les Assemblees de barri tindran capacitat decisòria sobre els pressupostos que s’hi assignin i les grans inversions passaran prèviament per consulta ciutadana. Promourem el cooperativisme, tant pel que fa a l’àmbit professional, de consum o d’habitatge.

- Els impostos municipals seran progressius. Els impostos i taxes municipals tindran en compte la situació econòmica dels ciutadans quan ho permeti la llei, i en aquells casos en què no ho permeti, s’establiran subvencions per a les situacions de més vulnerabilitat.

- Remunicipalització dels serveis públics i augment de la sobirania energètica. La gestió de l’aigua, el sòl, el transport públic i l’enllumenat públic ha de ser pública. Progressivament es tendirà a la gestió en règim cooperatiu que inclogui l’ajuntament i els treballadors.  En 4 anys, el 70 % de l'electricitat de les instal·lacions municipals serà d'origen renovable, i el 20% pel que fa al conjunt de la ciutat.

- Potenciarem el comerç i l’empresa local i el comerç vinculat a l’horta. Simplificarem i accelerarem els tràmits administratius dels comerços i empreses. Fragmentarem les contractacions d’obres i serveis per part de l’ajuntament per tal que siguin assumibles per les petites i mitjanes empreses locals. Promourem els circuits curts de comercialització i la marca "productes de l’horta de Lleida".