La Fiscalia Anticorrupció investiga el finançament de la Llotja de Lleida

El FROB ha posat a la taula de fiscal una presumta irregularitat en la compra dels terrenys que van servir per finançar l'equipament lleidatà

Àlvar Llobet
18 de maig del 2015
Actualitzat el 19 de maig a les 0:33h
El finançament de la Llotja, investigat
El finançament de la Llotja, investigat

La Fiscalia Anticorrupció està investigant, a instàncies del FROB, unes presumptes operacions de finançament irregular de Catalunya Caixa entre les quals s’hi troba la del palau de congressos de la Llotja de Lleida. Aquesta operació es fonamenta en la compra l’any 2007 per part de GESCAT, filial de Catalunya Caixa, del solar municipal adjacent on ara està ubicat l’equipament i on estava prevista la construcció de dues grans torres.

Aquests terrenys van costar 50 milions d’euros, uns diners que van servir per pagar la Llotja i que, segons ha recordat la CUP en una roda de premsa, no s’adequaven amb el preu real del solar, que era en aquell moment d’uns 10 milions d’euros. 

La formació independentista va portar davant del jutge, com a cas adjunt a la denúncia dels sous dels directius, aquest fet amb el pretext que la Paeria va permete el refinançament d’aquests terrenys, que havien de ser retornats a mans públiques el 2010 si Catalunya Caixa no executava el dret de construcció dels dos edificis.
 

David Fernández i Pau Juvillà han anunciat l'anunci de la Fiscalia Foto: Àlvar Llobet


Segons la formació independentista, el govern d’Àngel Ros va ser còmplice d’una estratègia de la caixa per amagar pèrdues a partir del refinançament d’operacions com la que van permetre construir la Llotja. Ara, la Fiscalia ha demanat a la CUP que retiri aquesta causa de la denúncia pels sous dels directius de Catalunya Caixa. 

El diputat David Fernández s’ha mostrat satisfet que sigui ara la Fiscalia Anticorrupció la prengui el relleu de la CUP i ha carregat contra la política “especulativa i fraudulenta que hem pagat entre tots amb el rescat bancari”. Per la seva banda, Pau Juvillà, el candidat de la formació a l’alcaldia de Lleida, que ha demanat a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que doni la cara per donar explicacions sobre aquest tema.