L'independentista d'Iniciativa que admira Allende i Companys

El candidat d'Entesa per Lleida, Eduard Baches, es defineix com una persona solidària i assegura que viu la campanya electoral amb tranquil·litat i sense preocupar-se en excés per les enquestes

Àlvar Llobet
14 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:03h
Eduard Baches posant per una entrevista
Eduard Baches posant per una entrevista | Àlvar Llobet

Per quedar amb un candidat durant la campanya electoral i no haver d'esperar, és millor fixar la trobada 20 minuts abans de l'hora en que realment arribaràs. Aquests dies, els alcaldables fan tard, i el d'Entesa per Lleida, Eduard Baches, no és una excepció. "Venint cap aquí m'han aturat cinc vegades", es disculpa el candidat, que torna a desaparèixer perquè ha d'atendre una entrevista.

"I avui encara, un dia de la setmana vinent tenim programades quatre entrevistes i un debat", diu Francesc de Dios, l'encarregat de premsa i de part de la campanya que admet que allò més complicat de gestionar és la incertesa dels resultats. No sembla, però, que a ICV es posin molt nerviosos pel vaivé de les enquestes, almenys aquesta és la sensació que transmeten vist des de fora. Baches és dels candidats tranquils, que intenta buscar solucions als problemes que es plantegen sense necessitat d'haver de cridar ni d'esbroncar ningú.
 

El candidat d'ICV amb Rosa Maria Ball, del PSC Foto: Àlvar Llobet


A can ICV arrenquen un dia de campanya pels volts de les set del matí, repassant l'agenda. El discurs ja no el cal mirar massa, perquè se'l saben de memòria. "Al final acabo dient el mateix a totes les entrevistes, però què vols que digui, si això és el que penso" diu mentre es dirigeix a la paradeta que el partit té instal·lada davant l'Auditori. No s'hi podran estar massa estona, perquè avui ve Dolors Camats, la coordinadora general de la formació que s'acosta a la capital del Segre per donar suport al seu candidat.

Abans de marxar, l'ecosocialista atén les persones que el saluden. Una senyora li diu que ha quedat molt guapo al cartell mentre un indigent se li acosta per demanar-li diners. "Te doy, pero esta tarde vuelves y te digo los sitios donde te pueden ayudar" li indica Baches, que encaixa també amb un jove que es queixa que de cartells d'Àngel Ros n'hi ha per tot arreu.

"El PSC té un pressupost de campanya que creiem que supera els 100.000 euros. Nosaltres disposem de 15.000" assegura De Dios, que contraresta aquesta abismal diferència amb el moviment a les xarxes socials, on el candidat és molt actiu. També ho és en la realitat. Poc després d'aturar-se ja torna a estar en marxa, creuant el carrer major per arribar fins a la plaça dels Pagesos, on haurà de fer un speech de premsa enfocat a temes socials. Abans, hi ha temps per conversar.

Anècdotes diu que en té moltes, i una de les millors va ser quan una dona li va dir que no l'havia reconegut amb barba i amb uns quilos de més. "Es pensava que era Francesc Pané", diu el candidat, que es defineix com una persona solidària, que durant la crisi ha vist patir molta gent pels problemes d'habitatge i que admira Olof Palme, Salvador Allende i Lluís Companys. Tots tres morts a trets.
 

Baches i Francesc de Dios, en primer terme a l'esquerra Foto: Àlvar Llobet


En la passejada s'atura a parlar amb Zaballos, l'excandidat de CiU que fa campanya en una paradeta, i amb Rosa Maria Ball, que reparteix globus del PSC. Tot respira política, i ell accepta la conversa de grat. Una pregunta compromesa; Si no et poguessis votar a tu mateix, per qui ho faries a Lleida?

"Pau Juvillà de la CUP".

Ho diu després d'una llarga pausa per pensar. No ho fa tant quan se li demana que defineixi Àngel Ros com a persona.

- "Ros no és una mala persona, però el poder l'ha canviat. Fa vuit anys no hagués tolerat que a Lleida s'haguessin produït desnonaments".

Baches és un malalt de la política, i ho demostra quan diu que algunes de les seves sèries preferides són "House of cards" i "The West Wing" totes dues sobre política americana. No és que Lleida sigui Washington, però la campanya dóna marge també per alguna que altra crítica. Assegut en un banc de la plaça dels Pagesos, l'ecosocialista veu un cartell de Postius i diu que no li agrada, i veu passar un camió del PP i assegura que Ciutadans li ha posat la por al cos a la candidata popular.

Ho diu per fer temps, perquè Dolors Camats no ha arribat a l'hora i caldrà canviar els plans previstos. La declaració a la premsa la fa ell sol sense problema. De fet, ja porta mili davant les càmeres. "Els missatges com més curts i contundents, millor" diu mentre li ordenen que vagi cap al barri de la Mariola repartint díptics amb alguns dels seus companys de partit.
 

Eduard Baches amb Dolors Camats Foto: Àlvar Llobet


Arribats al lloc indicat, la trobada amb Dolors Camats posa el punt final a la matinal, que acaba amb una nova declaració als mitjans sobre les mesures socials que prendria ICV si arribés a l'alcaldia de Lleida. Baches no fa massa càbales sobre l'assumpte, però diu que, de no entrar, li sabrà greu per la gent que s'ha bolcat en aquest seu projecte, que és el de molts. Seria un fracàs no creuar la porta de la Paeria, però?

- "No. M'enduré moltes coses d'aquesta campanya".